Uncategorized

1 aprilie – Ziua pacalelilor

Publicat cu

pe

Originile Zilei pacalelilor, indelung disputate, nu au fost gasite cu exactitate, istoricii considerand ca obiceiul farselor este o impletire de obiceiuri populare locale specifice fiecarei tari cu legende stravechi si cu ceremonialuri de intampinare a Anului Nou si, ulterior, a primaverii.

Se sustine ca originea marcarii zilei de 1 aprilie are stransa legatura cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. In vechiul calendar, ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie. Dupa schimbarea calendarului gregorian, in 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut initial probleme in a se obisnui cu sarbatorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sarbatoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti ”nebuni de aprilie”.

Pe masura trecerii timpului, felicitarile trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au inceput sa fie considerate farse, fiind insotite adeseori de cadouri hazlii.

Data de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua pacalelilor in majoritatea tarilor lumii. Marcata mai intai in Europa, a trecut peste ocean si, apoi, s-a raspandit pe tot globul.

In Franta, unde Ziua pacalelilor a fost marcata pentru prima data in secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei pacaleli este numit ”poisson d’ Avril” (peste de aprilie).

Acesta trebuie, conform traditiei, sa poarte intreaga zi o hartie prinsa cu un ac cu gamalie, pe spate. Hartia trebuie ori sa fie decupata in forma de peste, ori sa aiba un peste desenat. Toate acestea din cauza faptului ca in luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele paraseste semnul zodiacal al Pestilor.

In Anglia, Ziua pacalelilor este marcata timp de doua zile: cel pacalit este numit ”noddy” si trebuie sa poarte o coada atasata pantalonilor sau fustei. In Scotia, acestuia i se spune ”April qowk” sau ”April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru ca aceasta este prima pasare care vesteste venirea primaverii.

In Spania, celor pacaliti de 1 aprilie li se atribuie epitetul de ”natarai”.

Ziua pacalelilor este sarbatorita si in unele state din America Latina – Peru, Mexic si Columbia, dar, la 28 decembrie, sub numele de ”Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Aceeasi sarbatoare este marcata si in Belgia, unde insa se sarbatoreste si 1 aprilie.

In Iran si in unele parti din India, Ziua pacalelilor are loc in cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz).

In Romania, pacalelile de 1 aprilie au inceput sa fie practicate in secolul al XIX-lea. Exista superstitia ca este bine sa faci farsele inainte de ora pranzului, pentru ca altminteri vei avea ghinion tot anul, potrivit Agerpres.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version