Connect with us
Descarcă aplicația

ADMINISTRATIE

210.000 EURO – Castelul Teleki Geza din Pribilești, în patrimoniul județului Maramureș

Publicat cu

pe

În ședința de astăzi a Consiliului Județean Maramureș, aleșii județeni au adoptat proiectul de hotărâre privind achiziționarea Castelului Teleki Geza din Pribilești în patrimoniul județului Maramureș, cu suma de 210.000 euro.
Castelul Teleki este o clădire monument istoric importantă pentru patrimoniul cultural și pentru istoria județului Maramureș, care are nevoie de o reabilitare completă, în prezent fiind într-o stare de degradare destul de avansată.
Anul viitor va fi depusă cererea de finanțare pentru reabilitarea Castelului Teleki, iar ulterior va fi introdus în circuitul cultural-turistic și în circuitul muzeal al județului Maramureș.
Clădirea monument istoric a fost construită în secolul al XIX-lea și a fost utilizată pentru prima dată ca reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Teleki Géza, fost scriitor și om politic maghiar, iar în anul 1897 castelul a fost modernizat în stil eclectic și a fost supraetajat.
În 1949, imobilul a fost naționalizat, iar în timpul regimului comunist clădirea a fost folosită în diverse scopuri, fiind chiar și sediu de CAP, sală de cinema, ori depozit de cereale. Întrucât domeniul nu a fost revendicat de moştenitorii vechilor proprietari, în 2006 a trecut în proprietatea privată a comunei Satulung, iar în anul 2007, imobilul a fost cumpărat de un urmaş englez al familiei Teleki.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate