Cea de-a XVI-a ediție a evenimentului „Crăciun în Maramureș” aduce în atenția publicului un concept inedit. Sub egida celui mai îndrăgit eveniment al maramureșenilor, în același cadru de poveste al Muzeului Satului din Baia Mare, anul acesta se vor desfășura două acțiuni diferite: „Crăciun în Satu’ de pe Deal” – în perioada 16-20 decembrie și „Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Maramureș”, în data de 21 decembrie.
Această ediție a evenimentului este organizată de Consiliul Județean Maramureș și Primăria Municipiului Baia Mare, în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare, Tribunalul Maramureș, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, Baroul Maramureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș.
În perioada 16-20 decembrie, Muzeul Satului va găzdui acțiunea „Crăciun în Satu’ de pe Deal”. Opt gospodării tradiționale vor prinde viață, fiind animate de prezența instituțiilor partenere, care vor deveni gazde ale evenimentului. Preșcolarii și elevii vor colinda în case simbolice, reprezentative pentru comunitate, precum: Casa Președintelui Consiliului Județean, Casa Prefectului, Casa Primarului, Casa Preotului, Casa Doctorului, Casa Învățătorului, Casa Justiției și Casa Tradițiilor. Accesul grupurilor de colindători în Muzeul Satului se va face prin programare prealabilă la adresa de e-mail: finantari@baiamare.ro, persoană de contact: Daniela Grosu, 0362/804.641. Programările se vor putea efectua până în data de 06.12.2024.
Punctul culminant al evenimentului va avea loc în data de 21 decembrie, când Muzeul Satului își va deschide porțile pentru publicul larg, în cadrul acțiunii „Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Maramureș”. Această zi va fi o celebrare completă a celor mai frumoase obiceiuri de iarnă, care vor prinde viață în gospodăriile tradiționale, sub atenta îngrijire a acelorași instituții partenere. Vizitatorii se vor putea bucura de colindele interpretate pe scena amplasată în muzeu de grupuri venite din toate zonele etnografice ale județului, de delicatese tradiționale oferite cu generozitate de gazde în fiecare gospodărie, precum și de Târgul de Crăciun, în cadrul căruia meșteșugari și producători locali vor expune suveniruri unice și produse artizanale.