Connect with us
Descarcă aplicația

Fără categorie

Taraganarea retrocedarii bisericilor catolice, bila neagra pentru Romania

Publicat cu

pe

Constitutia si celelalte legi din Romania protejeaza libertatea religioasa, care este respectata in general de guvernul roman, iar aceste aspecte nu s-au schimbat in mod semnificativ pe parcursul lui 2012, se arata in raportul Departamentului de stat al SUA privind libertatea religioasa in lume anul trecut, facut public la Washington.

Totusi, au fost cazuri in care autoritatile locale nu au reusit sa raspunda la plangerile venite din partea unor grupuri religioase minoritare, iar lipsa de progres in privinta restituirea bunurilor Bisericii greco-catolice transferate de fostul guvern comunist Bisericii ortodoxe a ramas o problema semnificativa, se subliniaza in documentul publicat pe site-ul Departamentului de stat.

In egala masura, au fost cazuri cand unii clerici ortodocsi au manifestat ostilitate fata de alte grupuri religioase, constata Departamentul de stat.

Raportul mentioneaza ca, potrivit unor informatii ale Bisericii greco-catolice si din media, unele nereguli comise in cursul recensamantului de catre cei care au colectat datele au crescut in mod artificial numarul de credinciosi ortodocsi in detrimentul altor grupuri religioase. In acelasi timp, se arata in document, cerintele legate de inregistrare si recunoastere impun restrictii grupurilor religioase minoritare, iar formularea “nevoile cultului” din legea privind libertatea religioasa referitor la modul de distribuire a fondurilor de stat este vaga si lasa loc de interpretare. Majoritatea acestor fonduri le primeste Biserica Ortodoxa Romana, se precizeaza in raport.

Departamentul de Stat remarca pe de alta parte faptul ca majoritatea politicienilor romani au continuat, in 2012, sa condamne public antisemitismul si incercarile de negare a Holocaustului, desi au fost cazuri de afirmatii antisemite sau negationiste. In raport este data ca exemplu, intre altele, afirmatia facuta de senatorul Dan Sova, la un show televizat, conform caruia “niciun evreu nu a suferit pe teritoriul roman din cauza maresalului Antonescu”, dar se precizeaza ca senatorul si-a retras ulterior afirmatia si si-a cerut scuze, promovand intarirea legislatiei antirasiste si antisemite.

Totodata, guvernul roman a continuat sa puna in practica recomandarile Comisiei internationale asupra Holocaustului din Romania (Comisia Wiesel) si sa promoveze educatia privind Holocaustul in programa de invatamant, obtinand progrese in eforturile de predare a istoriei acestuia in scoli, potrivit raportului, citat de Agerpres.

Au existat, de asemenea, informatii privind situatii de discriminare sociala pe baza afilierii, credintei ori practicilor religioase. Astfel, participanti la emisiuni televizate difuzate de posturi publice si private si forumuri pe internet au exprimat vederi si atitudini antisemite, iar conform Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania, online continua sa fie difuzate opinii antisemite, rasiste, xenofobe si nationaliste, se arata in documentul, care mai aminteste si ca au fost raportate mai multe cazuri cand pe ziduri de cladiri din Bucuresti au fost desenate zvastici.

In fine, documentul remarca faptul ca, pentru prima data in istoria lor, Martorii lui Iehova nu au raportat probleme in Romania, in schimb mormonii au criticat existenta unei “biserici sponsorizate predominant de stat”, ceea ce creeaza probleme grupurilor religioase minoritare.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo