Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

A fost schimbată legislația privind combaterea buruienii ambrozia

Publicat cu

pe

A fot schimbată legislația privind combaterea buruienii ambrozia. Schimbările au fost adoptate în cadrul ședinței de Guvern din data de 6 iunie 2024, când a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Ce nu s-a schimbat este obligativitatea ca autorităţile administraţiei publice locale să identifice anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a acestora şi să someze proprietarii sau deţinătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii.

HG-ul adoptat ieri reglementează mai multe aspecte, respectiv „obligativitatea distrugerii buruienii ambrozia pe tot parcursul anului, întrucât este vorba de o plantă invazivă care, prin cantitatea mare de polen eliberată în atmosferă, provoacă alergii şi a cărei perioadă de înflorire diferă de la zonă la zonă în funcţie de condiţiile climatice anuale, posibilitatea ca proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole să solicite autorităţilor administraţiei publice locale să efectueze lucrările de combatere a buruienii, contra cost, în cazul în care, motivat, aceştia nu o pot distruge”.

Tot ieri s-a decis că autorităţile administraţiei publice locale pot să efectueze lucrările de combatere a buruienii ambrozia, acolo unde proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole nu au făcut acest lucru, nici în perioada de înflorire a plantei, nici în urma avertismentului emis de autorităţile locale. În acest caz se aplică şi amenzi contravenţionale de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Măsurile stabilite prin acest act normativ sunt menite să conducă la  diminuarea numărului persoanelor care au reacţii asmatice sau care manifestă diferite forme alergice severe, ce provoacă boala numită „febra de fân”.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate