Baia Mare se vrea a fi eco. Se vrea a fi verde. S-au plantat sute de copaci, s-au făcut insule verzi, acum se lucrează pe Câmpul Tineretului la locul de joacă, iar lucrurile continuă să fie numai de bine. Vom avea și acel mult promis aqua-park, după zeci de ani de așteptare. Vedem. Deocamdată promisiuni.
„Sunt multe obstacole cu care ne confruntăm zilnic, lucruri cu care ne luptăm zi de zi. Începând de la faptul că mulți cetățeni nu realizează ce înseamnă să ai copaci lângă blocuri, case, instituții, în parcări. Sute, multe sute de cereri primim anual pentru tăieri și toaletări, peste 90% dintre ele sunt total nejustificate, motiv pentru care sunt respinse (și cât voi fi în administrație așa va fi).
Este incredibil ce motive găsesc unii cetățeni pentru a cere tăierea (sau reducerea, în cel mai bun caz) acelor “insule” de umbră, oxigen și spațiu de biodiversitate. Un alt exemplu este legat de faptul că de multe ori când facem zone de parcări, unii se simt neglijați de ce punem și alveole pentru copaci (lucru la care țin mult) în loc să mai încapă acolo o ‘jumate’ de mașină. Din păcate nici instituțiile și nici centrele comerciale nu prea gândesc eco când își construiesc hectare de parcări fără vreo șansă să îți lași mașina la umbra vreunui copac. Binențeles așa ajungem și la arhitecții care atunci când proiectează, uită de cele mai multe ori aceste elemente necesare, cum ar fi copacii (pe ideea că”clientul nu a cerut”).
Să nu uităm de marea majoritate a politicienilor (locali și de la centru), care nu au absolut nicio treabă cu ecologia, cu natura, cu situația descrisă în postare. Când trebuie făcut o poză să dăm bine, rapid facem o acțiune de plantări (cu pozele aferente) în rest nicio acțiune, demers sau orice altceva care să îmbunătățească zonele verzi din spațiile urbane (și nu doar urbane). De aceea mă bucur să văd că este (sau va fi) susținere și la nivel de UE, așa poate vom reuși să fim mai eficienți, chiar și în Baia Mare”, spune viceprimarul Pap Zsolt Istvan.
Dragoș HOJDA