Connect with us
Descarcă aplicația

TEHNOLOGIE

AI – Statele UE au aprobat marţi prima lege majoră din lume pentru inteligenţa artificială

Publicat cu

pe

Statele membre ale Uniunii Europene au dat marți acordul final pentru prima lege majoră din lume destinată reglementării inteligenței artificiale, în contextul în care instituțiile din întreaga lume se grăbesc să impună restricții asupra acestei tehnologii, transmite CNBC. Consiliul UE a confirmat adoptarea Legii AI, o reglementare inovatoare ce stabilește reguli cuprinzătoare privind tehnologia inteligenței artificiale.

Mathieu Michel, secretarul de stat pentru digitalizare al Belgiei, a declarat că adoptarea Legii AI reprezintă o piatră de hotar semnificativă pentru Uniunea Europeană. Michel a subliniat că, prin această lege, Europa pune accent pe importanța încrederii, transparenței și responsabilității în gestionarea noilor tehnologii, asigurând în același timp că această tehnologie în continuă evoluție poate înflori și stimula inovația europeană.

Legea AI adoptă o abordare bazată pe risc pentru reglementarea inteligenței artificiale, ceea ce înseamnă că diversele aplicații ale tehnologiei sunt tratate diferit în funcție de riscurile percepute pe care le reprezintă pentru societate.

Astfel, sunt interzise aplicațiile AI considerate „inacceptabile” din perspectiva nivelului de risc, cum ar fi sistemele de „scorare socială” care clasifică cetățenii pe baza datelor lor, politica predictivă și recunoașterea emoțională la locul de muncă și în școli.

Sistemele AI cu risc ridicat includ vehicule autonome și dispozitive medicale, evaluate în funcție de riscurile pentru sănătatea, siguranța și drepturile fundamentale ale cetățenilor. De asemenea, aceste sisteme acoperă aplicațiile AI din sectorul financiar și educațional, unde există riscul de părtinire în algoritmi.

Firmele mari din SUA, în centrul atenției

Matthew Holman, partener la firma de avocatură Cripps, a menționat că regulile vor avea implicații majore pentru orice persoană sau entitate care dezvoltă, creează, utilizează sau revinde AI în UE, cu accent pe firmele de tehnologie din SUA.

„Legea AI a UE este unică în lume, creând pentru prima dată un regim de reglementare detaliat pentru AI. Giganții tehnologiei au urmărit îndeaproape această lege în curs de dezvoltare. Sistemele AI generative destinate publicului vor trebui să asigure conformitatea cu noua lege, care este, în unele aspecte, destul de oneroasă”, a spus Holman.

Comisia UE va avea autoritatea de a amenda companiile care încalcă Legea AI cu până la 35 de milioane de euro (38 de milioane de dolari) sau 7% din veniturile lor globale anuale, oricare dintre acestea este mai mare.

Modificarea legislației UE a venit după lansarea ChatGPT de către OpenAI în noiembrie 2022. Oficialii și-au dat seama că legislația existentă nu era suficient de detaliată pentru a aborda capacitățile avansate ale tehnologiei AI generative emergente și riscurile asociate utilizării materialelor protejate prin drepturi de autor.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate