ACTUALITATE

AJUTOR – Europa va ajuta Ucraina să ţină „lumina aprinsă” în această iarnă

Publicat cu

pe

Europa va sprijini Ucraina în menținerea alimentării cu energie pe durata iernii prin ajutoare financiare și materiale, în contextul distrugerii masive a centralelor electrice de către trupele ruse, așa cum a avertizat joi Agenția Internațională pentru Energie (AIE), care își exprimă, de asemenea, îngrijorarea față de situația din Republica Moldova, potrivit AFP.

„Sistemul energetic ucrainean a rezistat ultimelor două ierni, dar această iarnă va fi cea mai grea încercare de până acum”, a declarat directorul general al AIE, Fatih Birol, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vineri, von der Leyen se va deplasa la Kiev pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski. Ea a subliniat importanța sprijinului european, afirmând că „prietenii noștri ucraineni au nevoie de ajutorul nostru pentru a menține luminile aprinse și pentru a asigura căldura”.

Uniunea Europeană va aloca încă 160 de milioane de euro pentru ajutor umanitar și infrastructuri energetice, cum ar fi panourile solare, parte a unui pachet total de 2 miliarde de euro oferit de la începutul invaziei ruse.

În contextul pierderii a peste două treimi din capacitatea de producție a energiei electrice a Ucrainei, AIE a prezentat un raport joi, recomandând soluții urgente pentru repararea centralelor avariate sau ocupate de Rusia.

Agenția subliniază că situația energetică din Ucraina este una dintre cele mai urgente probleme de securitate globală și îndeamnă țările europene să accelereze livrarea de echipamente și piese de schimb pentru a repara centralele, precum și să extindă capacitatea de import de energie electrică și gaze din UE.

În ceea ce privește gazele naturale, agenția recomandă ca Slovacia, Ungaria și Polonia să colaboreze cu restul Uniunii Europene pentru a asigura o creștere sustenabilă a capacității de export, acordată de urgență după invazia rusă.

Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea consolidării securității fizice și cibernetice a infrastructurilor critice, inclusiv prin instalarea de protecții anti-drone la centralele electrice.

Olha Ponomarchuk, reprezentanta Ministerului ucrainean al Energiei, a declarat pentru AFP că protecția infrastructurii energetice este o prioritate majoră: „În fiecare zi, centralele noastre sunt atacate. Dacă nu le protejăm, nu vom putea menține funcționarea acestora. Noi reparăm, ei distrug”.

Înainte de invazia rusă, Ucraina își asigura jumătate din energia electrică din centrale nucleare, 23% din cărbune și 9% din gaze.

AIE estimează că va fi nevoie de aproximativ 30 de miliarde de dolari pentru a repara și moderniza rețeaua electrică a Ucrainei, iar soluția optimă ar fi dezvoltarea unor stații energetice de mici dimensiuni, distribuite pe întreg teritoriul țării, a adăugat Ponomarchuk.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version