Bunicii lor au deschis calea revoluției sexuale, însă tinerii de astăzi par să dorească o întoarcere la valorile anilor 1950. De ce?
Succesul istoric al extremei drepte în alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul săptămânii trecute a fost un șoc, dezechilibrând două dintre cele mai importante guverne din blocul comunitar, scrie POLITICO.
Totuși, pentru cei atenți la starea de spirit indignată în rândul multor tineri de pe continent, nu ar fi trebuit să fie o surpriză prea mare. Mulți dintre aceștia nu doar că au îmbrățișat opinii dure anti-imigrație, dar par mai mândri ca niciodată să le exprime.
Un exemplu grăitor: un videoclip de 14 secunde, filmat pe insula germană Sylt și încărcat pe platforma de socializare X cu aproximativ două săptămâni înainte de vot. În el, un grup de tineri germani îmbrăcați în haine scumpe cântă în cor „Ausländer Raus!” („Afară cu străinii!”) pe un ritm de euro-dance, în timp ce sorb din pahare cu roze.
Grupul, alcătuit doar din albi, arătând elegant, nu ar fi ieșit din context în alte locuri de vacanță din Europa, cum ar fi Biarritz din Franța sau Gotland din Suedia. Ei știu exact când să intervină cu versurile xenofobe din l’Amour Toujours, o piesă a DJ-ului Gigi D’Agostino. La un moment dat, unul dintre participanți își face o mustață hitleristă cu două degete, în timp ce cu cealaltă mână face un salut „Seig Heil”.
Publicarea videoclipului a stârnit furie în Germania, un politician cerând ca participanții la petrecere să fie aduși în fața justiției pentru încălcarea legilor privind discursul instigator la ură. La 9 iunie, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut cea mai bună performanță din istorie, învingând Partidul Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz și provocând un șoc politic în cea mai populată țară din Europa.
Un sentiment similar se propagă în Franța, unde președintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate după ce a fost învins de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională. La Bruxelles, politicienii se pregătesc pentru un Parlament European în care unul din patru legislatori va aparține extremei drepte.
Pe măsură ce un continent zdruncinat încearcă să înțeleagă ce l-a lovit, rolul tinerilor alegători, cum ar fi cei din videoclipul din Sylt, devine crucial. În Germania, ponderea tinerilor care au votat pentru AfD a crescut de la ultimele alegeri europarlamentare din 2019 (în creștere cu 11% în rândul celor cu vârste între 24 și 30 de ani). În Franța, Adunarea Națională a lui Marine Le Pen a obținut aproximativ 30% din voturile tinerilor – o creștere de 10 puncte față de 2019.
De ce atât de mulți tineri din Europa – ai căror părinți și bunici au îmbrățișat politicile de stânga și au declanșat revoluția sexuală în anii 1960 – susțin acum antiteza acestor idealuri? Și ce s-a întâmplat cu stigmatul sau rușinea asociate odinioară cu atitudinile rasiste și xenofobe evidente, precum cele din videoclipul din Sylt?
Răspunsul constă într-un amestec de factori: criza costului vieții din Europa, izolarea suferită de mulți tineri în anii de lockdown COVID și o reacție întârziată la criza migrației din 2015, când aproape două milioane de migranți au intrat în UE. Există și factori intangibili, precum influența platformelor de socializare precum X și TikTok, unde conținutul de extremă dreapta circulă nestingherit.
Mathieu Gallard, director de cercetare la Ipsos, spune că partidele de stânga rămân forța politică dominantă în rândul tinerilor din Franța, dar sprijinul pentru Adunarea Națională a crescut semnificativ în ultimii cinci ani. „Există o parte a tinerilor ostilă imigrației care votează pe aceste teme”, explică el.
Tinerii lideri de extremă dreapta, precum Jordan Bardella din Franța, folosesc eficient social media pentru a atrage tinerii alegători. Tinerețea lui Bardella și abilitățile sale pe platformele de socializare ajută, dar factorii principali sunt lipsa de popularitate a guvernului și importanța imigrației în campanie.
În Europa, tinerii alegători de extremă dreapta influențează deja politica și vor continua să o facă pentru mulți ani. Loialitățile politice formate în tinerețe tind să dureze o viață întreagă. Generația „Afară cu străinii!” din Europa pare să fi sosit și este puțin probabil să dispară prea curând.