Se discută intens despre impozitarea salariilor și parcă nu ne putem obișnui cu ideea de a plăti atât de mult. Uneori, impozitul reținut de angajator ne face să uităm că aproape jumătate din salariul net merge la stat. Când căutăm un loc de muncă, negociem salariul brut, în timp ce angajatorii se gândesc la salariul net, deoarece ei fac plata către stat. Angajatul vede doar salariul mic „în mână” și poate crede că angajatorul vrea să facă profituri mari pe seama lui.
Această situație nu avantajează pe nimeni. Angajatul devine suspicios, iar angajatorul este nemulțumit de cheltuielile cu impozitul și ar prefera să ofere mai mult angajatului pentru a-l face mai fericit și productiv. USR propune reducerea impozitării pe salariu, ceea ce ar aduce beneficii atât angajatului, cât și angajatorului, îmbunătățind relația dintre cei doi și creând un mediu de lucru mai plăcut și eficient.
Planul USR pentru reducerea impozitării include scutiri de impozit pentru diferite categorii de salariați, în funcție de venit și numărul de copii. Astfel, toți salariații, indiferent de venit, ar beneficia de anularea impozitului pentru 1200 de lei din salariul net; pentru tinerii sub 29 de ani, ar urma să nu se mai aplice impozit pe 2400 de lei din salariu; pentru persoanele care au cel puțin un copil, ar fi scutite de impozit pentru suma de 3400 de lei din venitul net; iar cu fiecare copil în plus, ar beneficia de tot mai multe scutiri de impozite pe venit.
Atât timp cât oamenii sunt dornici de muncă și vor să aibă o familie, vor putea să trăiască și să își întrețină familia mult mai ușor și să ducă un trai decent, cu mult mai puține motive de stres și mult mai multe motive de a performa. Scăderea impozitării pe salariu ar aduce o îmbunătățire semnificativă a calității vieții pentru mulți salariați și ar consolida relațiile de muncă dintre angajați și angajatori.
CMF 11240015