Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ALERTĂ SĂNĂTATE – Oile și caprele, amenințate de o nouă boală

Publicat cu

pe

Proprietarii de oi și de capre din Maramureș trebuie să manifeste maximă prudență în această perioadă din cauza apariției unor focare de pesta micilor rumegătoare. Deja medicii veterinari din județul Maramureș sunt în alertă de când cu confirmarea unor cazuri de pestă mici rumegătoare în unele din județele din țară. DSVSA Maramureș a anunțat că se fac controale pe drumuri pentru a opri transporturile de animale care ar putea veni din zonele cu probleme, printre altele. Oricum, medicii veterinari din județ au fost avertizați cu privire la aceste probleme, iar maramureșenii sunt îndemnați să anunțe medicul veterinar la orice schimbare de comportament al animalului din gospodărie.

„În contextul creșterii numărului de focare de PMR (25 focare în Tulcea, 2 focare în Constanța și un focar în Timiș) dorim să sensibilizăm pe această cale toți crescătorii de ovine și caprine, pentru a se aplica toate măsurile necesare în scopul limitarii difuzării bolii. Circulația neconformă a animalelor și a mijloacelor de transport destinate acestora, pot constitui verigă esențială în difuzarea bolii. De aceea sfătuim toți crescătorii de ovine/caprine să consulte medicul veterinar de circumscripție înainte de a angaja orice tranzacție cu animale din speciile mai sus nominalizate.

Se instituie zone de restricții în jurul focarelor, în aceste zone fiind interzisă atât scoaterea cât și introducerea de animale din cele două specii (ovine și caprine). Un alt element important în prevenția difuzării bolii este achiziția de furaje doar din surse autorizate/înregistrate și din zone în care boala nu a fost semnalată. După orice activitate de transport animale, mijloacele auto utilizate trebuie spălate și decontaminate cu substanțe active în uciderea virusului PMR. Orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la animale trebuie semnalat de urgență medicului veterinari”, spune DSVSA Maramureș.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo