ACTUALITATE

ALLGEMEINE DEUTSCHE ZEITUNG – Interviu acordat de Robert Strebeli, directorul Muzeului Județean de Artă Baia Mare

Publicat cu

pe

Binecunoscutul cotidian german Allgemeine Deutsche Zeitung acordă un spațiu amplu vieții culturale din Baia Mare, prin intermediul unui interviu realizat cu Robert Strebeli, directorul Muzeului Județean de Artă Baia Mare.

Unul dintre locurile din România în care climatul intelectual al modernismului și avangardei este ancorat în mod deosebit este Baia Mare/Fraubach cu colonia de artiști fondată în 1896. Baia Mare a fost centrul picturii în aer liber, iar primii pictori care au dorit să surprindă lumina și atmosfera Munților Marmureșului au venit din cercul Academiei Internaționale de Artă din München. Erau maghiari, germani, români, dar si francezi si italieni. Multe dintre acestea au fost cercetate și publicate, mai ales în ultimii 30 de ani.

Și totuși, Muzeul de Artă Baia Mare a rămas în mare măsură invizibil pentru un public mai larg. Chiar și orașul însuși, care fusese modelat de minerit de zeci de ani, se pare că mai întâi a trebuit să repare daunele suferite ca urmare a industriei grele pentru a-și recâștiga identitatea de genius loci pentru munca mai multor generații de artiști.

Convorbirea cu Robert Strebeli, care conduce Muzeul Județean de Artă „Centrul artistic Baia Mare”, sau MJACABM pe scurt, de un an, oferă o perspectivă asupra muncii unei case care vrea să se reinventeze. Colectarea, asigurarea și conservarea sunt una, alta este: dezvăluirea sferei și interdependenței creativității regionale în contextul european. Fără îndoială, Baia Mare are multe de oferit.

– Rep. : Domnule Strebeli, sunteți de un an bun acum noul director al muzeului Centrul de Artă Baia Mare. A avut loc o schimbare generațională.

– R. S. : De altfel, în august anul trecut am câștigat concursul public pentru funcția de șef al acestei instituții și acum sunt director și deci și director al casei.

– Rep. : În aer este un spirit de optimism. Ce lucruri sunt deosebit de importante pentru tine în primele zile?

– R. S. : Vizibilitatea muzeului este importantă pentru mine. MJACABM face parte din avangarda artistică europeană, acest lucru trebuie să fie transmis cu fiecare expoziție pe care o facem. Mi-aș dori ca acest lucru să fie perceput din ce în ce mai explicit în rândul publicului larg.

– Rep. : Un obiectiv important. Cum intenționați să realizați acest lucru?

– R. S. : Printre altele, pentru că lucrările din colecția noastră sunt expuse oriunde sunt prezentate expoziții speciale despre avangardă. Aceasta înseamnă că intrăm în cooperare cu alte muzee și folosim oportunitatea pentru un rezumat temporar. Aceste juxtapoziții ajută la extinderea contextelor în care sunt văzute imaginile și deschid noi dialoguri. Știi, Baia Mare este avangardă. Acest lucru trebuie comunicat în mod consecvent.

– Rep. : Credeti că această cunoaștere nu mai este prezentă?

– R. S. : Prezență insuficientă! Iar bogăția și diversitatea comorilor, moștenirea culturală pe care o păstrăm aici în muzeu este mult prea puțin cunoscută. Aș vrea să schimb asta cu echipa mea – suntem șapte specialiști.

– Rep. : MJACABM este prezent în prezent ca invitat sau partener de cooperare în mai multe locații din țară.

– R. S. : Exact. Dar ceea ce facem nu este doar cooperarea în contextul expozițiilor temporare. Împrumutăm obiecte și expozițiilor permanente ale altor instituții. Acest lucru ne permite, de asemenea, să obținem lucrări rar afișate din depozit și să întărim atât vizibilitatea muncii individuale, cât și a companiei noastre. De exemplu, în Oradea suntem reprezentați în prezent cu câteva dintre comorile noastre în expoziția permanentă.

Continuarea articolului, pe adz.ro

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version