Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

AMÂNARE – Ordonanța pentru plafonarea și compensarea facturilor se amână

Publicat cu

pe

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți. Liderul PSD și președintele PNL Florin Cîțu au avut o nouă discuție marți, la prânz, însă nu au reușit să se înțeleagă dacă măsurile se vor aplica de la 1 februarie, așa cum anunța ministrul Energiei, sau dacă se vor aplica retroactiv și pentru luna ianuarie, așa cum își doresc social democrații.

„O să luăm decizia mâine”, a spus Ciolacu când a fost întrebat de ordonanța anunțată de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta a precizat că OUG nu va intra în ședința de guvern de marți.

Anterior, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că pachetul de măsuri decis în Coaliție, printre care creșterea limitei de consum până la care se aplică compensarea, reducerea plafonului pentru prețurile la energie și gaz, precum și interzicerea debranșărilor, recalcularea facturilor și sancționarea companiilor care emit facturi greștie, se va aplica de la 1 februarie.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Popescu, potrivit Agerpres.

Social democrații au cerut ca măsurile să se aplice retroactiv și pentru luna ianuarie, iar juriștii partidului au redactat un set de amendamente susținând că măsura ar fi una constituțională.

Liderii Coaliției au stabilit, luni seara, într-o ședință online, ca ordonanța să prevadă amenzi de până la 200.000 de lei  în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

Ordonanța ar fi trebuit adoptată în şedinţa de Guvern de marți.

Liderii coaliţiei trebuie să găsească şi o serie de măsuri pentru perioada după 1 aprilie, social-democraţii insistând că este nevoie de un preţ reglementat la energie electrică şi gaze naturale.

„Nu prea văd eu sensul după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa pentru şase luni de zile până în octombrie, când după aceea vine iarăşi iarna”, a declarat însă marți, liderul PNL, Florin Cîțu.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate