TEHNOLOGIE
ANCOM – Furnizorii de telefonie vor putea bloca apelurile din afara României, ce afișează numere naționale false
Publicat cu
3 săptămâni in urmape
De
Vlad Herman
Furnizorii de servicii de comunicații electronice care asigură legături de interconectare cu rețelele din afara teritoriului național vor putea bloca apelurile inițiate din afara teritoriului României, care afișează în mod fals anumite numere naționale, preponderent de telefonie fixă, sau numere naționale, fixe și mobile, incorecte sau incomplete, a decis Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), informează AGERPRES.
‘În contextul creșterii semnificative a cazurilor de utilizare în mod fraudulos a resurselor de numerotație, ANCOM a identificat și impune o serie de măsuri pentru limitarea fenomenului denumit ‘CLI Spoofing’ – falsificarea numărului afișat la primirea unui apel. Implementarea acestor măsuri are drept scop reducerea semnificativă a incidenței unor astfel de cazuri. În urma unei analize aprofundate, a consultării cu principalii furnizori de servicii de comunicații electronice și cu reprezentanții Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, ANCOM a stabilit că blocarea apelurilor inițiate din afara teritoriului României, care afișează în mod fals anumite numere naționale, preponderent de telefonie fixă sau numere naționale, fixe și mobile, incorecte ori incomplete, este cea mai fezabilă soluție pentru combaterea acestui fenomen’, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, prin aplicarea acestei soluții tehnice se urmărește o reducere semnificativă a incidenței CLI Spoofing, în cazul fraudelor prin care un utilizator este apelat în numele unei entități oficiale, inclusiv în situațiile în care datele de contact ale utilizatorilor au fost obținute în urma unor interacțiuni cu materiale de tip deepfake generate cu Inteligența Artificială (inclusiv IA Generativă).
Pe de altă parte, Autoritatea atrage atenția asupra faptului că aplicarea unor măsuri tehnice nu poate duce la eradicarea cazurilor de fraudă și de aceea utilizatorii sunt încurajați să manifeste în continuare prudență deosebită și să își ia măsuri de precauție în situația în care primesc apeluri de la numere de telefon suspecte. Astfel, aceștia sunt sfătuiți să verifice identitatea apelantului, să nu ofere date personale prin telefon (date de identificare, date bancare, parole, PIN-uri etc), să își actualizeze softurile și aplicațiile de pe telefon în mod constant și să raporteze aceste situații către autorități.
Decizia ANCOM cu privire la blocarea numerelor false ca putea fi aplicată începând din data de 7 iulie 2025.
‘Această măsură nu este aplicabilă în cazul în care furnizorii pot stabili cu certitudine că sunt utilizate legitim numere din PNN (Planul Național de Numerotație, n.r.) ca identificator al liniei apelante, deși sunt primite pe rute internaționale. Principalele situații de apeluri legitime pot fi: apeluri de la numere din PNN către utilizatori ai unor numere mobile străine aflați în roaming în România; apeluri care provin de la numere din PNN către utilizatori aflați în străinătate (fie către numere din PNN, utilizatorii fiind aflați în roaming în alte țări, fie către numere internaționale), care au activată funcția de redirecționare a apelului către un număr național’, menționează arbitrul pieței locale de telecomunicații.
Identificarea Liniei Apelante sau a expeditorului mesajelor (Calling Line Identification – CLI, denumită și Originating Identification – OI – în contextul rețelelor bazate pe IP sau Sender ID, în contextul mesajelor text sau multimedia) este o funcționalitate esențială a rețelelor publice de comunicații electronice, care permite afișarea numărului apelantului pe dispozitivul destinatarului înainte de preluarea apelului sau afișarea numărului ori a unor nume care identifică expeditorul mesajelor.
‘Prin afișarea numărului apelantului, destinatarii pot decide dacă răspund sau nu la un apel, pot filtra apelurile nedorite și pot identifica rapid sursa unei comunicări. În mediul de afaceri, identificarea liniei apelante optimizează gestionarea relațiilor cu clienții, permițând departamentului de call-center și companiilor să personalizeze interacțiunile cu aceștia. De asemenea, această funcționalitate joacă un rol critic în apelurile de urgență, facilitând localizarea apelantului. În același timp, funcționalitatea prezintă și riscuri semnificative, în special în contextul creșterii utilizării tehnologiilor IP. Manipularea sau falsificarea identității liniei apelante (CLI ‘Spoofing’) este o practică din ce în ce mai frecventă, utilizată în fraude sau apeluri nedorite efectuate prin mijloace automate’, notează ANCOM.
În același context, reprezentanții Autorității subliniază că utilizarea identificării liniei apelante în rețelele IP introduce provocări suplimentare privind autentificarea și protecția identității apelantului, întrucât numărul afișat poate fi generat incorect sau modificat în tranzitul prin diverse rețele.




Deputatul Ionel Bogdan: Am votat investirea guvernului cu încredere că împreună vom reuși să depășim situația dificilă

PROGRAM DE GUVERNARE – Guvernul taie în carne vie privind pensiile speciale: Vârsta de pensionare crește la 65 de ani

BNR a împrumutat băncile cu 21,6 miliarde lei

Achiziție soft marketing all in one cu copywriter AI, Soft CRM

Achiziție realizare website
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus

SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații

Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!

ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture

CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber

SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale

VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj

R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)

Actualitate
- Fără categorie14 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE3 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE2 ani in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie15 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT3 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE3 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT3 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber