ACTUALITATE

ANPC recomandă consumatorilor să verifice licenţele agenţiilor de turism la achiziţionarea pachetelor turistice

Publicat cu

pe

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANCP) recomandă consumatorilor să manifeste vigilenţă sporită la achiziţionarea pachetelor turistice, precum verificarea licenţei agenţiei de turism, evitarea ofertelor „suspect de ieftine”, iar plăţile să se facă doar în conturi bancare oficiale ale agenţiei de turism, informează AGERPRES.

Totodată, consumatorii ar trebui să se informeze despre reputaţia agenţiei de turism, să caute recenzii autentice şi contacte directe ale acesteia.

ANPC a transmis recomandările cu privire la pachetele turistice, făcând referire la recentele informaţii privind cazurile legate de compania „Posing Art Creation” din Satu Mare, deţinută de Oana Tarţa, care a prejudiciat 32 de turişti şi care subliniază importanţa verificării licenţei agenţiilor de turism înainte de achiziţionarea pachetelor turistice.

„Firma, care a promovat pachete de Revelion pentru Zanzibar prin platforma „Hai Cu Noi” pe reţele sociale, nu deţinea licenţa necesară pentru vânzarea acestor pachete. Din păcate, acest lucru a condus la pierderi financiare pentru turiştii care au cumpărat pachetele respective, fără a mai beneficia de vacanţa promisă”, susţin reprezentanţii ANPC.

Astfel, pentru a evita astfel de situaţii, turiştii ar trebui să verifice licenţa agenţiei de turism. „Toate agenţiile licenţiate sunt listate pe site-ul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului. Verificaţi dacă numele agenţiei figurează pe această listă oficială”, precizează reprezentanţii ANPC.

Totodată, turiştii trebuie să se ferească de oferte „suspect de ieftine”. „Agenţiile licenţiate oferă transparenţă, facturi clare şi garanţii pentru serviciile contractate. Ofertele prea atractive pot ascunde capcane”, se mai spune în comunicat.

Pe de altă parte, ANPC recomandă verificarea recenziilor autentice şi contactelor directe. „Verificaţi recenziile altor turişti pentru a vă face o idee despre reputaţia agenţiei. Evitaţi agenţiile fără site-uri oficiale sau fără o adresă fizică verificabilă”, se menţionează în document.

ANPC consideră necesar ca turiştii să se informeze despre reputaţia agenţiei. „Recenziile clienţilor şi experienţele altora pot oferi informaţii valoroase despre seriozitatea agenţiei de turism”, arată sursa citată.

De asemenea, ANPC recomandă ca plăţile să se facă doar în conturi bancare oficiale ale agenţiei de turism.

„Evitaţi plăţile în numerar sau către conturi personale, deoarece acestea pot indica activităţi ilegale sau dubioase, verificaţi dacă datele de pe factură corespund cu cele ale agenţiei de la care aţi achiziţionat pachetele turistice”, spun reprezentanţii instituţiei.

„Fac un apel către toţi consumatorii să verifice întotdeauna licenţa agenţiilor de turism înainte de a semna orice contract sau de a efectua plăţi. Siguranţa şi drepturile consumatorilor sunt prioritatea noastră, iar informarea corectă şi documentarea prealabilă sunt paşi esenţiali pentru a preveni astfel de situaţii regretabile. ANPC va continua să monitorizeze piaţa şi să ia măsuri împotriva celor care încalcă legea şi prejudiciază consumatorii.”, a declarat Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC, citat în comunicat.

Conform sursei citate, aceste măsuri de precauţie sunt esenţiale pentru ca turiştii să fie protejaţi de eventualele fraude şi pentru a asigura un proces de călătorie sigur şi legal.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version