Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

APEL – Scrisoarea prin care peste 50 de laureați ai Premiului Nobel cer încetarea războiului din Ucraina

Publicat cu

pe

Publicația rusească Novaya Gazeta, al cărei redactor-șef a fost distins cu premiul Nobel pentru pace în 2021, a publicat o scrisoare deschisă pentru încetarea războaielor și salvarea planetei de schimbările climatice. Cei 51 de semnatari sunt laureați ai Premiului Nobel.

Novaya Gazeta, recunoscută de premiile Nobel ca publicație care promovează democrația în Rusia, a publicat sâmbătă, 13 iulie, o scrisoare deschisă semnată de laureați Nobel din domenii diferite, de la Fizică și Chimie până la Medicină și Pace.

Adresată liderilor religioși, ONU, UE și celor implicați în războaiele din Ucraina și Gaza și alte 53 de conflicte armate la nivel global, scrisoarea a trebuit să fie cenzurată pentru a putea fi publicată în Rusia fără a încălca legislația. Folosirea cuvântului război cu privire la invazia Ucrainei a fost interzisă de Moscova, drept urmare acest cuvânt este cenzurat.

„În timp ce se omoară unii pe alții, oamenii distrug și planeta”, se arată în scrisoarea publicată de Novaya Gazeta, care menționează că, în ultimii ani, țările lumii au cheltuit pe apărare o sumă comparabilă cu cea pentru oprirea schimbărilor climatice sau cea pentru a înlătura foametea la nivel mondial.

„Încetați focul! Opriți pierderea de vieți umane! Preveniți un dezastru nuclear”, este îndemnul final al scrisorii.

Textul semnat de laureații premiului Nobel oferă ca soluție încetarea focului și eliberarea ostaticilor și prizonierilor, iar dacă politicienii nu sunt capabili să rezolve problemele de fond ale conflictelor, să le lase generaților viitoare, dar să oprească vărsarea de sânge.

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Scrisoarea prin care peste 50 de laureați ai Premiului Nobel cer încetarea războiului din Ucraina

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate