Sunt mulâi românii care preferă să aibă telefoane scumpe, dar care nu fac aproape nimic cu ele decât poze. Pe site-urile de profil sunt destui cei care-și vând telefoanele scumpe pe bani deloc puțini, însă mai sunt și situații când își dau seama că au fost țepuiți. Este și cazul unui bărbat din județul Suceava, care zilele trecute s-a prezentat la sediul Secției 9 Poliție Rurală Șcheia pentru a reclama faptul că a fost țepuit de către o persoană prin intermediul unei aplicații de vânzări bunuri.
Cercetările efectuate de oamenii legii au scos la iveală faptul că în cursul lunii februarie 2024, bărbatul de 31 de ani a postat un anunț pe site-ul respectiv, cu privire la vânzarea unui telefon mobil, în schimbul sumei de 7.000 lei: „La data de 11.02.2024, partea vătămată a fost contactată telefonic de către o persoană care s-a recomandat cu a fi un bărbat de 37 ani, din oraș Comănești, jud. Bacău, care i-a trimis și o poză cu presupusa carte de identitate și care i-a oferit persoanei vătămate suma de 1.500 euro în schimbul telefonului mobil. Cei doi s-au înțeles cu privire la vânzarea telefonului mobil și au convenit ca o altă persoană, respectiv o cunoștință a persoanei care și-a manifestat intenția de a cumpăra telefonul, să se prezinte și să-l ridice din sat/com. Șcheia, jud. Suceava, iar ulterior vânzătorul să primească suma de bani prin transfer bancar”.
„Ulterior, în aceeași zi, o persoană s-a întîlnit cu partea vătămată în locul stabilit și a preluat telefonul mobil, iar vânzătorul a primit un printscreen de la așa-zisul cumpărător care ar fi confirmat transferul bancar. După ce a predat telefonul, partea vătămată a așteptat efectuarea viramentului bancar, însă fără rezultat, a încercat să îl mai contacteze telefonic pe cumpărător însă acesta nu i-a mai răspuns, motiv pentru care la data de 25.04.2024 s-a prezentat la sediul poliției pentru a reclama cele întâmplate. Polițiștii au întocmit dosar penal privind infracțiunea de „înșelăciune” și desfășoară cercetări în vederea identificării autorilor”, transmit polițiștii suceveni.
Atenţie la link-uri!
Există modalităţi pentru a afla dacă link-ul trimis de aşa – zişii cumpărători este un fals. Deşi pagina web la care ne direcţionează link-ul foloseşte identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială. Ex: https://www.olx.ro/ – este linkul corect, NU – https://olx.ro.payment-me.online/. Aşadar, mare atenţie la micile detalii!
„Dar, dacă totuşi, aţi căzut într-o astfel de capcană, încă nu este totul pierdut. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să contactaţi banca pentru a bloca card-ul şi eventualele tranzacţii ilicite din cont. Ulterior, dacă aţi suferit pagube materiale, depuneţi o plângere la cea mai apropiată unitate de poliţie”, arată IPJ Suceava.
Polițiștii vă îndeamnă să rețineți că pe OLX nu se fac plăţi online pentru produsele vândute sau cumpărate, singura situaţie în care OLX cere introducerea datelor card-ului este cea în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunţurilor: „Nu daţi nimănui, persoană fizică sau juridică datele cardului bancar – evitaţi orice plată în avans, indiferent de pretext, nu acceptaţi să mutaţi discuţiile pe Whatsapp sau pe altă reţea de comunicare şi păstraţi discuţiile pe chat-ul OLX, pentru a putea fi ulterior ajutat în caz de fraudă, verificaţi înainte de a da click linkul, în special dacă e primit prin Whatsapp sau orice altă mesagerie decât cea oficială OLX și, mai ales, nu introduceţi datele card-ului online. Şi nu uitaţi: atunci când vindeţi produse prin OLX puteţi primi contravaloarea acestora doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului!”.
Dragoș HOJDA