Aproape zilnic, polițiștii sunt sesizați cu privire la înșelăciuni în mediul online cu prilejul achiziționării unor bunuri. Însă bunurile comandate nu mai ajung, sau unele sunt de calitate îndoielnică și nu reprezintă produsul comandat. Oamenii legii atrag atenția că de cele mai multe ori aceste situații sunt generate și de superficialitatea cumpărătorilor sau vânzătorilor care nu respectă reguli minime de prevenire și siguranță.
Spre exemplu un sucevean a comandat un telefon mobil contra sumei de 200 de lei de pe o platformă de vânzări, însă în colet nu se afla telefonul mobil. Mai exact în colet se aflau mai multe bucăți de carton și polistiren.
„La Postul de Poliție Ilișești, s-a prezentat un bărbat de 52 ani, din com. Ilișești, care a sesizat că a fost înșelat online după ce a accesat un site de pe o rețea de socializare, site în care ulterior a investit mai multe sume de bani. În urma cercetărilor s-a constatat că la data de 20.02.2025, în urma unor reclame de promovare publicate pe o rețea de socializare, bărbatul a accesat un link care l-a direcționat către un site-ul, cu scopul de a cumpăra și investi în Criptomonede.
În continuare, bărbatul și-a creat un cont de utilizator, la scurt timp fiind contactat pe rețeaua de socializare de către o persoană de sex feminin. În urma conversației purtate între persoana vătămată și persoana de sex feminin, i s-a comunicat persoanei vătămate că trebuie să investească suma minimă de 1.200 lei pentru a putea investi mai departe, totodată comunicându-i faptul că va fi contactat de către o altă persoană de sex masculin, căreia va trebui să-i transmită o parolă pe care cei doi au stabilit-o pentru a continua tranzacțiile.
Ulterior în aceiași zi, partea vătămată a fost contactată prin intermediul unei aplicații de către o altă persoană de sex masculin care l-a rândul său l-a redirecționat către o altă persoană, care i-a comunicat faptul că trebuie să investească suma de 5.000 euro pentru a continua tranzacțiile în criptomonede.
În data de 28.02.2025, partea vătămată a cumpărat Criptomonede în valoare de 5.000 euro pe care le-a investit pe site-ul de profil indicat, după care pe data de 03.03.2025, persoana de sex masculin i-a propus persoanei vătămate să investească suma de 7.000 euro în Criptomonede pentru a tranzacționa în continuare, ocazie cu care persoana vătămată a cumpărat Criptomonede în valoare de 7.000 euro.
În data de 05.03.2025, o altă persoană de sex masculin i-a socitat persoanei vătămate să investească împreună cu alte două persoane necunoscute suma totală de 300.000 euro, ocazie cu care persoana vătămată și-a dat seama că este înșelată și a încercat să-și scoată banii investiți anterior, însă a primit un e-mail prin care i-a fost comunicat faptul că dacă vrea să retragă banii investiți, este nevoie să depună în continuare suma de 8.800 dolari. Persoana vătămată a estimat valoarea prejudiciului toatal la suma de 12.200 euro. S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „înșelăciune””, anunță polițiștii suceveni.
Dragoș HOJDA