Ministrul Afacerilor Sociale, Jakob Forssmed, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că, în această după-amiază, a fost confirmat un caz de Mpox în Suedia, cauzat de cea mai periculoasă tulpină a virusului, numită Clade I. Persoana infectată a contractat virusul în timpul unei șederi într-o regiune din Africa, unde există un focar major de Mpox Clade I, o tulpină mortală care provoacă boala cunoscută sub numele de variola maimuței.
Această veste a fost făcută publică la doar câteva ore după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat focarul de Mpox din Africa drept o urgență globală de sănătate.
În Republica Democrată Congo, cel puțin 450 de persoane au decedat, iar epidemia s-a extins în țările vecine din centrul și estul Africii. Marți, Centrul African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a declarat, pentru prima dată în ultimii șapte ani, o urgență continentală. De la începutul anului, au fost raportate 17.000 de cazuri și 500 de decese în trei țări africane, majoritatea cazurilor, peste 14.000, fiind înregistrate în Congo.
Mpox a mai avut o perioadă de răspândire internațională, inclusiv în Europa și America de Nord, în 2022. Între iulie 2022 și mai 2023, variola maimuței a fost, de asemenea, declarată urgență globală de sănătate. Boala se transmite prin contact fizic direct (precum îmbrățișările, sărutul sau contactul sexual) sau prin intermediul materialelor contaminate (cum ar fi hainele sau lenjeria de pat), iar simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare și oboseală.