STIREA ZILEI

Au început lucrările noii biserici a Mănăstirii Moisei

Publicat cu

pe

Lucrările noii biserici a Mănăstirii Moisei cu hramurile “Adormirea Maicii Domnului” și “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” au început în această săptămână. Anunțul a fost făcut chiar de către oficialii Mănăstirii de sub Pietrosul Rodnei. Vă reamintim că în 15 august 2024 Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului spunea: „Mănăstirea Moisei din nordul Maramureșului, învecinat cu Bucovina, înfrățit cu Bucovina, aici, la poalele Muntelui Pietrosul, ființează de peste patru secole, cu o existență neîntreruptă întemeiată de familia Moise Coman, care, în memoria fiului său, a întemeiat această mănăstire, a legat-o de mănăstirea ctitorie a lui Ștefan cel Mare, Ștefan Voievod, care acum se cheamă Ștefan cel Sfânt, și a devenit metoc al Putnei, să o așeze sub protecție a Putnei, să nu fie înstrăinată, pentru că Transilvania și Maramureșul erau sub stăpânire străină.

A evoluat foarte frumos această mănăstire și de numele și istoria ei se leagă pagini sfinte, pentru Ierarhii noștri sfințitori Sava Brancovici, care a venit la 1762 și a sfințit biserica istorică de lemn în stil maramureșean, este consemnat acest lucru. De aceea, când am restaurat biserica și am resfințit-o, i-am dat și cel de-al doilea hram, Sfântul Sava Brancovici. Apoi, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, care a trăit, oarecum în aceeași vreme, secolul XVII, începutul secolului XVIII, a făcut un sinod aici, cu preoțimea, la 1792. Deci a fost un loc, pe de o parte, plin de credință și recunoștință față de Dumnezeu, dar și un loc unde Ortodoxia s-a manifestat în chip plenar sinodal. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este aici în Maramureș de o frumusețe aparte.

Este, de fapt, manifestarea credinței din totdeauna a maramureșenilor, care și pe vremea comunismului veneau în procesiune la Mănăstirea Moiseiului, cu multe procesiuni veneau pe jos, cântând, ca un fel de manifestare de protest față de ateismul comunist. Am pus piatra de temelie pentru viitoarea biserică de zid, care va fi „catedrala munților”. Putem spune bisericii, că se va lua la întrecere cu Pietrosul. O nouă biserică de zid, în stil moldovenesc, pentru că legată fiind și înfrățită cu Mănăstirea Putna, i-am dat hramul noii, viitoare biserici de zid, care va fi foarte generoasă, va putea cuprinde cam o mie de credincioși, să fie suficient de generoasă pentru duminicile și sărbătorile din timpul anului. I-am dat hramul istoric Adormirea Maicii Domnului, dar și hramul Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version