Connect with us

ACTUALITATE

AVERTISMENT – Prăbușirea istorică a acțiunilor este în curs de desfășurare

Publicat cu

pe

Jeremy Grantham, faimosul investitor care de mulți ani semnalează bulele de pe piață, spune că prăbușirea istorică a acțiunilor pe care a prezis-o în urmă cu un an este în curs de desfășurare și că nici măcar intervenția Rezervei Federale nu poate împiedica o eventuală prăbușire cu aproape 50%.

Grantham și-a construit o mare parte din reputația de investitor de-a lungul carierei sale prin identificarea bulelor speculative de active pe măsură ce acestea se dezvoltau. Cofondatorul fondului GMO de administrare a activelor a evitat investițiile în acțiuni japoneze și proprietăți imobiliare la sfârșitul anilor 1980, în timpul vârfului bulei japoneze a prețurilor activelor, și a evitat acțiunile tehnologice în timpul bulei internetului din anii 1990. Un deceniu mai târziu, el și-a limitat expunerea la bula imobiliară.

Acum, investitorul britanic descrie acțiunile americane ca fiind într-o „super-bulă” – doar a patra din ultimul secol. Și, la fel ca în cazul crahului de pe Wall Street din 1929, al prăbușirii bulei dot-com din 2000 și al crizei financiare din 2008, el este sigur că această bulă va exploda, trimițând indicii înapoi la normele statistice și, potențial, chiar mai jos.

Grantham dă vina pentru bulele din ultimii 25 de ani în principal pe politica monetară ineficientă, precizează profit.ro.

Grantham sfătuiește investitorii să vândă acțiuni americane în favoarea acțiunilor care se tranzacționează la evaluări mai ieftine în Japonia și pe piețele emergente, să dețină resurse pentru protecția împotriva inflației, să își țină o parte din bani în aur și argint și să strângă numerar pentru a-l utiliza atunci când prețurile vor fi din nou atractive.

„Totul are consecințe, iar consecințele de data aceasta pot sau nu să includă o inflație dificil de rezolvat”, scrie Grantham. „Dar, cu siguranță, au inclus deja cea mai periculoasă amploare a supraevaluării activelor din istoria financiară”, conchide investitorul britanic.

Print Friendly, PDF & Email
Citeste mai mult
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate