Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

AVERTIZARE – AI-ul va afecta aproape 40% dintre meserii

Publicat cu

pe

Fondul Monetar Internațional a lansat un raport cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra muncii și forței de muncă. Conform acestuia, aproape 40% din meserii vor fi afectate în diverse moduri de avansul tehnologic al inteligenței artificiale. Unii angajați vor experimenta creșteri semnificative ale productivității datorită asistenței AI, în timp ce alții se confruntă cu riscul de a-și pierde complet locurile de muncă.

Impactul este mai pronunțat în țările cu economii avansate, unde procentul de afectare ar putea atinge aproximativ 60%. În contrast, economiile în curs de dezvoltare și țările cu venituri reduse sunt susceptibile de a resimți o influență mai mică din partea inteligenței artificiale. Raportul subliniază, de asemenea, că AI-ul va contribui la accentuarea inegalităților sociale, și că politicienii ar trebui să abordeze această problemă rapid pentru a preveni posibile tensiuni sociale.

O altă concluzie a raportului evidențiază faptul că inegalitățile vor fi alimentate de avantajele pe care inteligența artificială le aduce angajaților cu salarii mari, în timp ce slujbele cu remunerații mai reduse ar putea fi înlocuite de tehnologia AI. În contextul acestor schimbări, reglementarea inteligenței artificiale întârzie să fie implementată. În Uniunea Europeană, se desfășoară încă negocieri cu privire la măsuri de protecție, în timp ce Statele Unite nu au decis încă dacă este necesară sau nu o astfel de reglementare.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate