Connect with us
Descarcă aplicația

GASTRONOMIE

Avocado – proprietăți, beneficii, rețete

Publicat cu

pe

What Avocado Toast are you according to your personality?

Avocado, pe numele sau adevarat Persea americana, este un arbore originar din Mexic, al carui fruct, pe care il cunoastem mult mai bine, este comestibil. De forma sferica sau asemanatoare cu cea a perelor, fructul are coaja verde inchis, consistenta untoasa, iar la interior, un sambure lemnos. Gustul autentic, adica cel al unui fruct copt in conditii optime, este o combinatie intre unt, nuci, arome ierboase si pamantoase.

Avocado este cultivat astazi nu doar in America Centrala si de Sud, ci si in Indonezia sau India, climatul propice fiind cel tropical sau mediteranean. Exista diferite varietati de avocado, in functie de zona de provenienta: Mexic, Guatemala sau India.

Pare ca beneficiile fructului de avocado au fost descoperite in ultimii ani, de cand se vorbeste tot mai mult despre asta, dar cercetarile arheologice arata altceva, si anume ca avocado era cunoscut de azteci, care ii spuneau aoacatl.

Descoperit mai tărziu de către restul lumii, avocado a devenit preferatul nutriționiștilor, care stiu bine ce vorbesc atunci când îl recomanda: acest fruct, utilizat în salate, sandviciuri sau pentru a prepara guacamole, dar și la obținerea uleiului pentru gătit, a produselor cosmetice și a săpunurilor naturale, este bogat în proteine, grăsimi sănătoase (mononesaturate), potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier și vitaminele A, C, E, K, B1, B2, B3, B6.

Un detaliu pe care este bine îl cunoască toți consumatorii este modul în care trebuie ales avocado în piețe sau la supermarket, în așa fel încât ia acasă un fruct ajuns la maturitate și în buna stare.

Este necesar fructul fie bine copt, atât pentru preparatele din bucătărie, cât și daca ne pregătim îl folosim într-o masca de par. Așadar, pentru a evita surprizele, alege un fruct cu coaja de culoare cât mai închisă (nu verde, ci mov închis). Daca nu plănuiești însă îl consumi imediat, cel verde poate fi la fel de bun, cu condiția îl păstrezi câteva zile învelit în hârtie de ziar, la temperatura camerei, eventual alaturi de un mar, metoda care îi grăbi coacerea.

Cum se consuma avocado?

1. Mai întăi, tăiem  fructul pe lungime, la mijloc, în așa fel încât obținem doua jumătăți.

2. Scoatem sâmburele cu ajutorul cuțitului sau al unei linguri

3. Cu același cuțit, începem tăiem miezul sub forma de cubulete, fară a atinge și coaja. Acestea pot fi folosite la salate sau alte preparate.

4. O alta varianta este păstram miezul întreg și îl extragem cu ajutorul unei linguri, mai ales daca îl vom folosi în rețetele de guacamole și shake-uri sau pentru a obține felii pentru sandwich-uri și frigărui.

Rețete cu avocado

Guacamole

Ceea ce este pentru noi exotic se consuma în Mexic sau Brazilia untul pe pâine. Nu este greu de înțeles de ce: gustul delicios și ușor înțepat al acestui preparat a cucerit întreagă lume. Ingrediente:

2 avocado bine coapte

3 caței de usturoi

1/2 ceapa tocata mărunt

1/2 linguriță pulbere de ardei iute

1 lingura suc de lămâie

o roșie tocata

sare, piper și coriandru proaspăt, în funcție de gust

Fructele de avocado se curata de coaja, după care se scoate miezul cu ajutorul unei linguri și se introduce în blender. Daca ne dorim o consistenta mai tare, putem folosi o furculiță pentru a zdrobi miezul, renunțând la blender. Adaugăm toate celelalte lngrediente, tocate mărunt, și amestecam întreg conținutul, împreună cu sucul de lime (sau de lămâie).

Pasta de guacamole poate fi păstrată într-un bol și consumata cu felii de pâine, nachos sau tortillas.

Salate cu avocado Avocado poate fi introdus în nenumărate combinații, obtinandu-se următoarele salate:

  • roșii, castravete, ceapa roșie și avocado, cu un dressing de lămâie
  • jumătăți de avocado umplute cu brânză mozzarella, roșii cherry, cubulete de avocado, ierburi proaspete, ulei de măsline și oțet balsamic
  • salata de pui cu avocado, salata verde, ulei de măsline, miere, chimen, ardei iute salata de avocado cu mango, rucolă, ceapa și cubulete de3 pui la tigaie;
  • dressingul se obține din ulei de măsline, suc de lămâie, puțin zahar și chimen

Proprietățile nutritive și beneficiile fructului de avocado pentru organism

Fructele de avocado sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase, minerale și vitamine și sărace în carbohidrați și de aceea sunt recomandate pentru o dieta echilibrata.

  • Au proprietăți antioxidante.
  • Protejează celula hepatica.
  • Au conținut ridicat de potasiu (mai mare decât în cazul bananelor).
  • Prin conținutul de luteina, poate contribui la îmbunătățirea vederii.
  • Fibrele solubile și cele insolubile conținute de fructul de avocado ajuta sistemul digestiv.

 

Fructele de avocado sunt intens folosite în cosmetica, pentru hidratarea și înfrumusețarea tenului și parului.

Contraindicații și riscuri în consumul de avocado

Avocado are o lunga lista de beneficii, dar, consumat peste cantitățile recomandate, poate avea și efecte nedorite, precum surplusul de calorii. Pot exista, însă, și alte câteva riscuri, printre care:

  • consumul excesiv de avocado poate conduce la ceea ce numim ficat gras (sau steatoza hepatica) afecțiune care poate avea urmări grave;
  • poate fi modificata absorbția anumitor medicamente;
  • în cazul pacienților care urmează tratamente anticoagulante, consumul de avocado nu este recomandat, deoarece, prin conținutul ridicat de vitamina E, se poate ajunge la hemoragii.
  • Arborele de avocado este cultivat izolat chiar și în tara noastră, mai degrabă pentru rolul sau decorativ, planta de apartament. și bananele, fructele de avocado ajung la maturitate pe ramuri, dar se coc abia după ce au fost culese sau au căzut pe sol. O alta utilizare a plantei este la obținerea de uleiuri cosmetice, cu rol hidratant și anti-aging.

Sursa mega image ro

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo