GASTRONOMIE
Avocado – proprietăți, beneficii, rețete
Publicat cu
2 ani in urmape
De
Anna
Avocado, pe numele sau adevarat Persea americana, este un arbore originar din Mexic, al carui fruct, pe care il cunoastem mult mai bine, este comestibil. De forma sferica sau asemanatoare cu cea a perelor, fructul are coaja verde inchis, consistenta untoasa, iar la interior, un sambure lemnos. Gustul autentic, adica cel al unui fruct copt in conditii optime, este o combinatie intre unt, nuci, arome ierboase si pamantoase.
Avocado este cultivat astazi nu doar in America Centrala si de Sud, ci si in Indonezia sau India, climatul propice fiind cel tropical sau mediteranean. Exista diferite varietati de avocado, in functie de zona de provenienta: Mexic, Guatemala sau India.
Pare ca beneficiile fructului de avocado au fost descoperite in ultimii ani, de cand se vorbeste tot mai mult despre asta, dar cercetarile arheologice arata altceva, si anume ca avocado era cunoscut de azteci, care ii spuneau aoacatl.
Descoperit mai tărziu de către restul lumii, avocado a devenit preferatul nutriționiștilor, care stiu bine ce vorbesc atunci când îl recomanda: acest fruct, utilizat în salate, sandviciuri sau pentru a prepara guacamole, dar și la obținerea uleiului pentru gătit, a produselor cosmetice și a săpunurilor naturale, este bogat în proteine, grăsimi sănătoase (mononesaturate), potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier și vitaminele A, C, E, K, B1, B2, B3, B6.
Un detaliu pe care este bine să îl cunoască toți consumatorii este modul în care trebuie ales avocado în piețe sau la supermarket, în așa fel încât să ia acasă un fruct ajuns la maturitate și în buna stare.
Este necesar că fructul să fie bine copt, atât pentru preparatele din bucătărie, cât și daca ne pregătim să îl folosim într-o masca de par. Așadar, pentru a evita surprizele, alege un fruct cu coaja de culoare cât mai închisă (nu verde, ci mov închis). Daca nu plănuiești însă să îl consumi imediat, cel verde poate fi la fel de bun, cu condiția să îl păstrezi câteva zile învelit în hârtie de ziar, la temperatura camerei, eventual alaturi de un mar, metoda care îi vă grăbi coacerea.
Cum se consuma avocado?
1. Mai întăi, tăiem fructul pe lungime, la mijloc, în așa fel încât să obținem doua jumătăți.
2. Scoatem sâmburele cu ajutorul cuțitului sau al unei linguri
3. Cu același cuțit, începem să tăiem miezul sub forma de cubulete, fară a atinge și coaja. Acestea pot fi folosite la salate sau alte preparate.
4. O alta varianta este să păstram miezul întreg și să îl extragem cu ajutorul unei linguri, mai ales daca îl vom folosi în rețetele de guacamole și shake-uri sau pentru a obține felii pentru sandwich-uri și frigărui.
Rețete cu avocado
Guacamole
Ceea ce este pentru noi exotic se consuma în Mexic sau Brazilia că untul pe pâine. Nu este greu de înțeles de ce: gustul delicios și ușor înțepat al acestui preparat a cucerit întreagă lume. Ingrediente:
2 avocado bine coapte
3 caței de usturoi
1/2 ceapa tocata mărunt
1/2 linguriță pulbere de ardei iute
1 lingura suc de lămâie
o roșie tocata
sare, piper și coriandru proaspăt, în funcție de gust
Fructele de avocado se curata de coaja, după care se scoate miezul cu ajutorul unei linguri și se introduce în blender. Daca ne dorim o consistenta mai tare, putem folosi o furculiță pentru a zdrobi miezul, renunțând la blender. Adaugăm toate celelalte lngrediente, tocate mărunt, și amestecam întreg conținutul, împreună cu sucul de lime (sau de lămâie).
Pasta de guacamole poate fi păstrată într-un bol și consumata cu felii de pâine, nachos sau tortillas.
Salate cu avocado Avocado poate fi introdus în nenumărate combinații, obtinandu-se următoarele salate:
- roșii, castravete, ceapa roșie și avocado, cu un dressing de lămâie
- jumătăți de avocado umplute cu brânză mozzarella, roșii cherry, cubulete de avocado, ierburi proaspete, ulei de măsline și oțet balsamic
- salata de pui cu avocado, salata verde, ulei de măsline, miere, chimen, ardei iute salata de avocado cu mango, rucolă, ceapa și cubulete de3 pui la tigaie;
- dressingul se obține din ulei de măsline, suc de lămâie, puțin zahar și chimen
Proprietățile nutritive și beneficiile fructului de avocado pentru organism
Fructele de avocado sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase, minerale și vitamine și sărace în carbohidrați și de aceea sunt recomandate pentru o dieta echilibrata.
- Au proprietăți antioxidante.
- Protejează celula hepatica.
- Au conținut ridicat de potasiu (mai mare decât în cazul bananelor).
- Prin conținutul de luteina, poate contribui la îmbunătățirea vederii.
- Fibrele solubile și cele insolubile conținute de fructul de avocado ajuta sistemul digestiv.
Fructele de avocado sunt intens folosite în cosmetica, pentru hidratarea și înfrumusețarea tenului și parului.
Contraindicații și riscuri în consumul de avocado
Avocado are o lunga lista de beneficii, dar, consumat peste cantitățile recomandate, poate avea și efecte nedorite, precum surplusul de calorii. Pot exista, însă, și alte câteva riscuri, printre care:
- consumul excesiv de avocado poate conduce la ceea ce numim ficat gras (sau steatoza hepatica) afecțiune care poate avea urmări grave;
- poate fi modificata absorbția anumitor medicamente;
- în cazul pacienților care urmează tratamente anticoagulante, consumul de avocado nu este recomandat, deoarece, prin conținutul ridicat de vitamina E, se poate ajunge la hemoragii.
- Arborele de avocado este cultivat izolat chiar și în tara noastră, mai degrabă pentru rolul sau decorativ, că planta de apartament. Că și bananele, fructele de avocado ajung la maturitate pe ramuri, dar se coc abia după ce au fost culese sau au căzut pe sol. O alta utilizare a plantei este la obținerea de uleiuri cosmetice, cu rol hidratant și anti-aging.
Sursa mega image ro



GUVERNUL IA CU ASALT NUNȚILE – Mirii ar putea fi obligați să plătească impozit pe darul de nuntă. Dedicații muzicale de maximum 5.000 de lei

URMARE PERCHEZIȚII MARAMUREȘ ȘI ALTE JUDEȚE – 13 persoane reținute, autoturisme de lux și țigări confiscate

DEZBATERE CLCC – „Și cu asta ce-am făcut?”: Efectele pachetului de măsuri fiscale asupra economiei

CUPA ROMÂNIEI (Maramureș) – S-au tras la sorți meciurile din turul 3

SISTEM DE OPERARE – Windows 11 va primi un update major pe 26 septembrie

SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații

VIȘEU DE SUS – 20 de ani de umor

A REFUZAT PRELUNGIREA CONTRACTULUI – CSM Știința Baia Mare și-a pierdut căpitanul

OCNA ȘUGATAG – A avut loc o nouă ediție a evenimenului “Tânjaua Hotenarilor”

1 MAI – Ziua internațională a muncii

ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture

CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber

SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale

VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj

R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)




Actualitate
- SANATATE1 an in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- STIREA ZILEI1 an in urma
VIȘEU DE SUS – 20 de ani de umor
- SPORT1 an in urma
A REFUZAT PRELUNGIREA CONTRACTULUI – CSM Știința Baia Mare și-a pierdut căpitanul
- ACTUALITATE1 an in urma
OCNA ȘUGATAG – A avut loc o nouă ediție a evenimenului “Tânjaua Hotenarilor”
- ACTUALITATE1 an in urma
1 MAI – Ziua internațională a muncii
- SPORT1 an in urma
ALEXANDRU KOLLER – „Sper ca această promovare să fie un prim pas în drumul spre prima divizie, acolo este locul fotbalului băimărean”
- SPORT1 an in urma
LA FINAL DE CONTRACT – C. Danciu (antrenor CS Minaur): „Eu mi-am realizat obiectivul, aș vrea să continui”
- ACTUALITATE1 an in urma
CINEMATOGRAFIE – Festivalul de Film de la Cannes: Nume mari şi producţii de răsunet, la cea de-a 75-a ediţie