Proiectul de investiții „Centura ocolitoare a municipiului Baia Mareˮ, implementat de Consiliul Județean Maramureș presupune și realizarea unor studii arheologice care să pună în lumină potențialul arheologic din perimetrul afectat de proiect.
„Astfel într-o primă fază, finalizată în primăvara anului 2022, specialiștii de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (MIJA) Maramureș au întreprins cercetări arheologice de suprafață – non-intruzive, care au dus la identificarea mai multor situri arheologice sau potențiale situri pe traseul viitoarei Centuri. Cu acest prilej au fost descoperite vestigii arheologice în localitățile Bușag și Bozânta Mare (oraș Tăuții Măgherăuș), Bozânta Mică și Mocira (com. Recea).
Artefactele – bunurile culturale mobile, majoritatea fragmente ceramice identificate la suprafață aparțin epocii târzii a bronzului (a doua jumătate a mileniului II. î. Chr.), epocii romane (sec. II-IV d.Chr.) și epocii medievale.
Începând cu mijlocul lunii ianuarie 2023 a debutat cea de-a doua etapă a cercetărilor arheologice și anume cele intruzive care presupun realizarea unor săpături arheologice de mici dimensiuni (10 m X 1.5 m) pentru verificarea potențialul arheologic a descoperirilor mai sus amintite: densitatea artefactelor descoperite și întinderea siturilor arheologice.
În cursul lunii ianuarie 2023 au fost documentate descoperirile de la Bușag și Tăuții Măgherăuș, în prezent sunt investigate potențialele situri arheologice din Bozânta Mică”, informează reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Se estimează că pâna la mijlocul lunii martie cercetările arheologice intruzive pe traseul viitoarei Centuri de ocolire a municipiului Baia Mare să fie finalizate.