ACTUALITATE

Bani de la stat pentru a merge la dentist. Care sunt condițiile

Publicat cu

pe

Program de sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice esenţiale, potrivit Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse este cel care a lansat în dezbatere publică proiectul „Un copil, un zâmbet”, program care îşi propune să sprijine accesul copiilor cu vârste între 6 şi 18 ani la servicii stomatologice esenţiale. Programul, bugetat pentru anul 2025, alocă 15 milioane de lei pentru acordarea a 10.000 de vouchere digitale, fiecare în valoare de 1.500 lei.

„Politicile publice au nevoie să fie fundamentate cu ajutorul studiilor, al realităţii din teren. Tocmai de aceea, la începutul anului, CMSR s-a angajat să dezvolte Studiul Naţional privind Starea de Sănătate Orală a Românilor. Rezultatele surprinse au fost promovate atât în spaţiul public, cât şi în dialog cu partenerii noştri instituţionali. Noi înşine, în consultările cu CNAS, am fundamentat, cu ajutorul Studiului, solicitările privind creşterea plafoanelor şi extinderea listei de manopere finanţate prin fonduri publice.

Observăm, de asemenea, că rezultatele Studiului sunt utilizate de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, pentru fundamentarea programului „Un copil, un zâmbet”. Acest lucru înseamnă că eforturile celor 172 de medici stomatologi, implicaţi în mod voluntar la studiu, continuă să producă efecte benefice. Ne bucurăm să vedem că, în urma acestor eforturi, 10.000 de copii vor putea beneficia de servicii stomatologice esenţiale. Vom continua să menţinem subiectul sănătăţii orale pe agenda publică din România şi să lucrăm, alături de partenerii noştri instituţionali, la identificare măsurilor optime prin care să putem creşte accesul pacienţilor români la serviciile stomatologice,” arată preşedintele CMSR, dr. Florin Lăzărescu.

Scopul principal al iniţiativei este de a sprijini familiile cu venituri de până la 8.000 lei net pe lună. De asemenea, voucherele pot fi utilizate pentru aplicarea aparatelor ortodontice, în funcţie de indicaţiile medicilor specialişti.

„Avantaje pentru pacienţi: Sprijin financiar direct: Voucherul de 1.500 lei reduce povara financiară pentru familii, facilitând accesul la servicii de sănătate orală precum: consultaţii, investigaţii, tratamente stomatologice şi aplicarea aparatelor ortodontice.

Coplata: Proiectul include conceptul de „coplată”, promovat de CMSR în dialogul cu partenerii instituţionali. Astfel, în cadrul tratamentelor ample, voucherul poate prelua o parte importantă din presiunea financiară necesară acoperirii costurilor.

Proces simplificat: Documentele necesare se depun online, printr-o platformă digitală administrată de Ministerul Familiei.

Impact social: Programul include o componentă socială importantă, având drept beneficiari copiii din familiile cu venituri lunare de maximum 8.000 lei”, precizează Ministerul amintit.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version