Connect with us

ACTUALITATE

BARAJUL RUNCU – Lucrări realizate în proporție de 90%. Premierul Nicolae Ciucă promite sprijin pentru finalizarea lucrărilor

Publicat cu

pe

A doua zi a vizitei premierului în Nicolae Ciucă în Maramureș a început cu Barajul Runcu.

„Finalizarea Barajului Runcu reprezintă un proiect amplu, deosebit de important pentru noi, care urmărește alimentarea cu apă pentru majoritatea localităților din zona Maramureșului Istoric și alimentarea Barajului Firiza care deservește Municipiul Baia Mare și împrejurimile. O altă utilitate a Barajului Runcu este producerea de energie electrică, existând posibilitatea de a fi montate două hidrocentrale de 14 MWh. Totodată, Barajul va proteja populația în cazul inundațiilor care s-ar putea produce pe râurile Mara și Iza.
Din punct de vedere fizic, Barajul este realizat în proporție de 90%, iar financiar 65-70%, fiind necesare aproximativ 300 de milioane lei pentru finalizarea lucrărilor și începerea acumulării de apă.
În prezent, se lucrează la o Ordonanță de Urgență la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care prevede posibilitatea încheierii de parteneriate între administrațiile locale și Apele Române, astfel încât proiectul pentru Barajul Runcu să poată fi preluat de Consiliul Județean și să fie finanțat din fonduri europene, singura soluție viabilă de finanțare, a anunțat Ionel Bogdan, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

Lacul barajului se va întinde pe 100 de hectare și va avea un volum total proiectat de 26 de milioane de metri cubi de apă.

Print Friendly, PDF & Email
Citeste mai mult
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate