Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

Bebelușii mor mai mult la sate decât la orașe. Cifre care te sperie

Publicat cu

pe

Cifrele prezentate de către Organizația Salvaţi Copiii România şi Fundaţia OMV Petrom te sperie. Numărul copiilor sub un an care au decedat în mediul rural anul trecut este cu 40% mai mare decât cei din mediul urban. Toate aceste cifre se regăsesc în raportul de impact al proiectului „Primul pas spre sănătate”. Oficial avem creştere cu 19% a numărului de femei gravide care s-au prezentat la control în perioada prenatală, respectiv creştere cu 20% a numărului de copii de până la 5 ani care s-au prezentat la cabinetul medical în ultimul an.

„În anul 2023, din cele 897 de decese înregistrate la copiii sub un an, 372 sunt în mediul urban şi 525 în mediul rural, unde accesul la servicii medicale în perioada sarcinii şi în primul an de viaţă al copilului este îngreunat. Accesul la servicii medicale în comunităţile rurale şi dezavantajate este esenţial: studiul de impact al proiectului de sănătate timpurie „Primul pas spre sănătate” realizat de Salvaţi Copiii România arată că dotarea cabinetelor medicale din zone defavorizate a dus la o creştere semnificativă a prezentării la medic a femeilor gravide şi a copiilor de până la 5 ani.

Rezultatele obţinute în primul an prin proiectul „Primul pas spre sănătate” implementat de Salvaţi Copiii în cele 40 de cabinete dotate în mediul rural prin finanţarea oferită de Fundaţia OMV Petrom sunt remarcabile, respectiv avem o creştere cu 19% a numărului de femei gravide care s-au prezentat la control în perioada prenatală, creştere cu 21% a numărului de consultaţii, de aproape patru ori mai mult decât media naţională, creştere cu 20% a numărului de copii de până la 5 ani care s-au prezentat la cabinetul medical în ultimul an, 73% dintre medicii de familie declară o creştere a numărului de consultaţii cu caracter preventiv, 83% dintre medici apreciază că în ultimul an a crescut numărul de femei gravide care apelează la serviciile medicului de familie și 92% dintre pacientele intervievate au remarcat o îmbunătăţire a serviciilor medicale din cabinetul medical din localitate”, a anunțat Organizația Salvați Copiii.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, spune: „România rămâne ţara unor disparităţi majore între regiuni şi mai ales între rural şi urban, iar aceste disparităţi se cuantifică direct în starea de sănătate şi în şansa la o viaţă sănătoasă a copiilor şi a mamelor. Un copil care vine pe lume într-un mediu social vulnerabil are acces limitat la monitorizare medicală de calitate şi poate dezvolta afecţiuni care, nediagnosticate şi tratate la timp, vor avea consecinţe dramatice. De aceea, noi ne concentrăm eforturile în astfel de comunităţi.”

Organizația mai sus amintită subliniază că în cazul gravidelor, serviciile medicale cele mai solicitate sunt supravegherea lunară sau bilunară începând cu trimestrul al doilea de sarcină, analizele medicale, mai ales analizele de sânge şi consiliere pentru alimentaţia la sân a copilului până la 6 luni.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale arată că 320 din 2.862 de localităţi din mediul rural nu au medic de familie, respectiv 34,7% dintre adolescentele sub 15 ani nu au beneficiat de control medical în sarcină, procent dublu raportat la populaţia generală.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo