În fapt vorbim de o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Inițiatorii acesteia spun că în România, potrivit bazei de date a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspectie Socială (ANPIS), anul trecut un număr 2.188 de familii sunt luate in evidență ca având in îngrijire gemeni sau tripleți.
„Dacă cresterea și îngrijirea unui copil inseamnă regândirea intregii vieți familiale și necesitatea soluționării de noi provocări, cu atât mai mult in cazul creșterii și îngrijirii gemenilor, tripleților sau multipleților, greutățile cresc exponențial. Extinderea numărului de membri ai familiei raportat la cheltuielile necesare în astfel de cazuri, cheltuieli de cel puțin două ori mai mari pentru acoperirea necesarului lunar de scutece, hrană, îmbrăcăminte și pentru gestionarea gospodăriei, obligă, de multe ori, ca părintele care iși continuă activitatea în câmpul muncii să își asume ore de muncă suplimentare sau chiar un al doilea loc de munca.
În prezent, potrivit legislației in vigoare, nu este posibil ca ambii parinți să îngrijească concomitent noii membri ai familiei. În consecință, în majoritatea cazurilor, mama este cea care rămâne acasa și trebuie să se descurce de una singură cu nevoile zilnice legate de îngrijirea
copiilor, responsabilitate ce reprezinta o provocare enormă nu doar fizică, ci și psihică și emotionala. Prezentul proiect de lege are ca scop acordarea de sprijin temporar familiilor cu gemeni, tripleți, multipleți până la implinirea de către aceștia a vârstei de 6 luni, fie prin angajarea unei persoane care să asiste la îngrijirea copiilor, fie prin crearea posibilității ca celălalt părinte să beneficieze simultan de concediu pentru creșterea copilului. În cazul în care se optează pentru varianta ca ambii părinți să îngrijească concomintent copiii, cele 6 luni includ cele 2 luni obligatorii prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvemului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare, astfel ca părinții gemenilor, tripleților și multipleților să fie împreună chiar de la momentul nasterii până la implinirea de catre nou-nascuti a varstei de 6 luni.
Părintele care solicita concediul și indemnizația pentru creșterea copilului până la împlinirea de către copii a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, trebuie sa aiba un sprijin real in acomodarea la nolle realitati ale vietii de familie. Calculata la salariul mediu net pe luna ianuarie comunicat de Institutul National de Statistică de 4.859 lei, indemnizatia pentru cresterea copilului pentru celalalt parinte este in cuantum lunar de 4.130 lei, ceea ce conduce la un efort bugetar de 36.145.760 lei pentru cele 4 luni suplimentare acordare prin prezenta initiativa legislativa, indemnizatie achitata prin Agenția Natională de Prestații și lndemnizații Sociale din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. În varianta in care se optează pentru angajarea unei persoane cu normă intreagăde 8
ore/zi, efortul bugetar pentru același număr de nașteri gemelare comunicat de ANPIS, raportat la salariul minim brut s-ar ridica la 43.322.400 lei pentru cele 6 luni in care aceasta ar fi de ajutor parintelui care are in ingrijire copii gemeni, tripleti sau multipleti. Salariul va fi suportat din bugetul Ministerului Muncii și Solidaritatii Sociale. Indiferent de varianta pentru care se opteaza, trebuie dovedita absolvirea unui curs de puericultură, trebuie prezentat un certificat de cazier judiciar, precum și un document medical din care să reiasă că nu suferă de boli psihice sau boli infecto-contagioase”, precizează inițiatorii proiectului de lege amintit.
Dragoș HOJDA