Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Biserică din Maramureș, reabilitată după 200 de ani

Publicat cu

pe

O biserică din Maramureș, construită între anii 1819-1827, va trece în perioada următoare printr-un amplu proces de consolidare, reabilitare și reparații capitale la exterior. Este vorba despre Biserica „Buna Vestire” din Vișeu de Mijloc, prima biserică de piatră de pe Valea Vișeului.
„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, cu binecuvântarea Preasfințitului părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, după proiectul făcut de arhitect Cordoș Dorel, după 200 de ani de existență, am început un amplu proces de consolidare, reabilitare și reparații capitale la exteriorul Bisericii “Buna Vestire” – Vișeu de Mijloc! La desfacerea turnului bisericii și s-a descoperit un document cu mai multe file.
Cea mai veche filă scrisă în limba română cu litere chirilice având notat anul 1827 menționează că: „… am inceput a zidi Beserica in anul Domnului 1819 si s-au pus pietra dintre supt altariu in dilele alu Iuliu, 11 ceasuri, zioa a S. Mucenic Procopie ( 7 iulie) ….. Banii spre zidirea Besericii sau strans de pe plutele care le am tras din Valea Pescilor… S. Beserica sau Binecuventat in anul Domnului 1827.” Mulțumim meșterilor care au demarat acest proiect măreț, Pop Vasile (Pop Construct), cu echipa din Bârsana- Turla nouă din lemn (aprox. 18 m), acoperită cu tablă de cupru de meșterul Aldea Dumitru – Suceava, și meșterului Mezeniuc George- fiu al comunității din Vișeu de Mijloc (Maghe Total Imob), cu echipa care se ocupă de consolidarea turlei de zidărie și de exteriorul acesteia!”, anunță reprezentanții Parohiei.
Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo