Connect with us

GASTRONOMIE

Broccoli: beneficii de care nu știai + o rețeta delicioasă

Publicat cu

pe

Dacă vrei să-i oferi organismului tău vitamine, minerale și antioxidanți din plin, atunci alege să consumi în mod constant broccoli. Pe lângă faptul că este o sursă importantă de substanțe nutritive esențiale pentru o sănătate de fier, specialiștii susțin că această legumă verde are o serie de proprietăți terapeutice dovedite.

Descoperă cum te ajută acesta să ai un corp sănătos și în ce moduri îl poți găti cu ușurință pentru întreaga familie.

Unul dintre avantajele consumului de broccoli este acela că oferă multe substanțe nutritive organismului. 91 de grame de broccoli crud furnizează: 6 grame de carbohidrați, 2.6 grame de proteine, 0.3 grame de grăsimi, 2.4 grame de fibre, 135% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, 11% din DZR de vitamina A, 116% din DZR de vitamina K, 14% din DZR de vitamina B9 (acid folic), 8% din DZR de potasiu, 6% din DZR de fosfor și 3% din DZR de seleniu.

SURSA DE ANTIOXIDANTI

nutrienti broccoli

Broccoli conține glucorofanină, un compus care este transformat în timpul digestiei într-un antioxidant cunoscut sub numele de sulforafan. Studiile pe animale arată că sulforafanul oferă multiple beneficii organismului, incluzând reducerea nivelului de glucoză din sânge, scăderea colesterolului și prevenirea stresului oxidativ și a bolilor cronice. Aceste efecte ale sulforafanului au fost descoperite în cadrul unor cercetări realizate de oamenii de știință brazilieni.

BROCCOLI ȘI SISTEMUL DIGESTIV

Datorită conținutului de fibre și antioxidanți, broccoli joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului digestiv. În plus, cercetătorii din Noua Zeelandă au descoperit, în urma unui studiu realizat pe șoareci de laborator, că o dietă zilnică bazată pe broccoli reduce inflamațiile din colon și ajută la creșterea numărului de bacterii bune la nivel intestinal.

BROCCOLI ȘI SISTEMUL IMUNITAR

smoothie cu broccoli

Vitamina C este unul dintre nutrienții care stimulează sistemul imunitar, iar broccoli conține această vitamină din plin. Cercetări efectuate de-a lungul timpului arată că vitamina C joacă un rol important în prevenirea și tratarea anumitor afecțiuni care apar în urma unei imunități scăzute.

Un aport zilnic de 100-200 mg de vitamina C poate fi suficient pentru a preveni infecțiile, potrivit cercetătorilor din Elveția și Noua Zeelandă. De obicei, vitamina C este asociată cu consumul de portocale și căpșuni, însă broccoli este o sursă importantă. 78 de grame sub formă gătită oferă organismului 84% din necesarul zilnic de vitamina C.

CUM SĂ CONSUMI BROCCOLI: CRUD, ABURIT SAU FIERT?

Poate fi consumat atât crud, cât și aburit sau fiert, toate cele 3 variante fiind sănătoase, însă apar mici diferențe în profilul nutrițional. Gătirea acestei legume reduce, în mod particular, cantitatea de vitamina C pe care o conține, cât și nivelul proteinelor solubile.

În plus, un studiu realizat în 2007 de cercetătorii din cadrul Universității Warwick din Anglia, arată că prin fierbere, enzimele din broccoli își pierd din efectele benefice pe care le au asupra corpului, cel mai important fiind acela de a-l proteja de mai multe afecțiuni oncologice. Cercetătorii au studiat efectele fierberii, aburirii, gătitului la cuptorul cu microunde și gătitului prăjit asupra mai multor legume precum broccoli, varza de Bruxelles, conopida și varza verde. Dintre toate aceste metode de gătit, fierberea are cel mai mare impact asupra efectelor benefice date de fiecare legumă în parte. Astfel, se pierd cei mai mulți nutrienți prezenți în legumele crucifere.

De aceea, specialiștii recomandă ca astfel de legume să fie consumate ca atare sau preparate la abur pentru 20 de minute sau dacă se dorește a fi trase în tigaie, să nu fie ținute pe foc mai mult de 5 minute. Broccoli crud își păstrează toate substanțele nutritive, însă în cazul în care te confrunți cu probleme digestive, poate avea efect iritant asupra stomacului și pasajului intestinal.

RETETA: Pastele sunt cea mai buna soluție, mai ales pentru cina, fiindcă se fac foarte repede și sunt gustoase și sățioase.

Astăzi prezint una dintre combinațiile mele preferate, paste cu brânzeturi și pentru diversitate și plus de gust am adăugat și niste broccoli. recomand și paștele quatro formaggi, paștele caprese, penne cu ciuperci și sos alb, penne cu pui și broccoli sau penne cu broccoli și spanac.

Ingrediente paste cu broccoli și brânzeturi:

500 gr broccoli

200 gr spaghete

25 gr unt

100 gr gorgonzolla

100 gr cașcaval

50 gr parmezan

200 ml smântână pentru gătit

Mod de preparare paste cu broccoli și brânzeturi:

Fierbem broccoli în apa cu sare, dar atât cât rămână crocant. Scoate, broccoli și îi transferam într-un vas cu apa foarte rece, eventual cu gheata pentru a stopa procesul de gătire și pentru a menține culoarea verde.

Fierbem paștele conform indicațiilor de pe ambalaj și pregătim sosul, topind untul apoi adăugând gorgonzolla și cașcavalul tăiate cubulete și parmezanul ras.

Când s-au topit brânzeturile adăugat smântână pentru gătit și dam inr-un clocot, cât se omogenizeze ccompozitia.

Adaugăm broccoli în sosul format iar la final adaugăm paștele fierte și bine scurse de apa și amestecam.

 

Sursa vegis ro; caietulcuretete com

Print Friendly, PDF & Email
Citeste mai mult
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate