GASTRONOMIE
BUCĂTĂRIA ITALIANĂ – Obiceiuri, invenții, curiozități
Publicat cu
4 ani in urmape

Bucătăria italiană este celebră în toată lumea pentru diversitatea şi bogăţia sa. De-a lungul anilor fiecare regiune sau sătuc din Italia şi-a dezvoltat propria cultură gastronomică, precum şi moduri specifice de-a pregăti mâncarea, care cel mai adesea e pregătită cu ingrediente care se găsesc doar în zona respectivă.
Mari iubitori de paste, italienii sunt maeștri la prepararea de spaghetti, lasagna, tortellini, tagliatelle. Straturile de carne, paste și mozzarella din lasagna, se topesc în gură dacă știi cum să le prepari, susțin italienii din Toscana care sunt cei care au inventat acest vestit preparat culinar. Alte regiuni se laudă cu raviolli, tot paste umplute, cu ciuperci, verdețuri, ricotta, dar și carne. Alte zone se mândresc cu tortellini (paste în formă de inel care se spune că au fost inspirate de buricul zeiței Venus), cu tagliatelle (paste în formă de panglică) sau cu lasagna verde (lasagna la care se adaugă spanac sau alte verdețuri). Nici sosurile nu sunt de neglijat: ragu, specialitate de la Bologna, pesto –preparat în restaurantele din toată lumea, preparat pentru prima dată în regiunea Liguria și alte sosuri de carne.
Lucruri interesante despre mâncarea și bucătăria din Italia:
1. Publicul larg cunoaşte doar două categorii de paste – „pasta corta” (pastele scurte) şi „pasta lunga” (pastele lungi), însă în Italia există peste 450 de feluri de paste şi tot atâtea sosuri.
2. Un italian mânâncă într-un an mai mult de 23 de kilograme de paste. Comparativ, un american consumă doar 6 kilograme.
3. Pastele trebuie pregătite mereu „al dente”, ceea ce înseamnă, practic, că ele nu trebuie fierte prea mult. Nu numai că varianta „al dente” e mai gustoasă, ci şi mai uşor de digerat.
4. Cuvântul „spaghetti” se traduce ad-litteram astfel: „sfori/frânghii”. Iniţial italienii au botezat spaghetele „maccheroni”.
5. În vremurile trecute, cu mult înainte să apară fabricile care produc în prezent delicioasele paste, italienii obişnuiau să-şi facă singuri spaghete şi le atârnau afară pentru a le usca.
6. Tot în acele vremuri pastele se mâncau cu mâinile. Mai precis, cu braţul întins deasupra capului şi cu capul dat pe spate.
7. Suprinzător, roşiile (din care se fabrică nelipsitul sos pentru spaghete) au fost aduse în Italia abia în anul 1700.
8. Cărnurile sunt prețuite de italieni, la fel ca în orice altă țară. Fie că e vorba de carne de porc, vită, pui sau miel, fie că vorbim de delicatese marine, bucătăria italiană le-a adăugat sosurile și condimentele care le schimbă gustul și le dau aroma mediteraneană. Italienii au o pasiune și pentru carnea tocată, iar in Sicilia se pregătesc chifteluțe cu crusta delicoasă de nucă sau prăjite pe frunze de lămâi.
9. Când un celebru lanţ de magazine fast-food s-a deschis pentru prima dată în Roma, în 1986, italienii s-au simţit atât de jigniţi încât au început să vină în faţa fast food-ului cu spaghete gata-pregătite şi să le ofere oamenilor care voiau să mănânce acolo pentru a le reaminti de moştenirea lor gastronomică.
10. Brânza de tip parmezan (parmeggiano) este originară din zona provinciei Parma din Emilia Romagna. Tot italienii au creat şi celebrele brânzeturi gorgonzola, mozzarella, provolone şi ricotta.
11. Există câteva ingrediente care sunt considerate esenţiale în bucătăria italienească: uleiul de măsline, usturoiul, busuiocul, oregano, mozzarella, ricotta, parmiggiano, fructele de mare şi roşiile.
12. În nordul Italiei oamenii preferă să folosească untul, nu uleiul de măsline. Tot acolo orezul şi produsele din porumb sunt mai populare decât pastele.
13. Cea mai cunoscută pizza rămâne pizza Margherita (cu mozzarella, roșii, ulei și oregano) probabil pentru că este cea mai simplă, gustoasă și ușoară. Există zeci de variante de pizza, de la cele exotice cu ananas și porumb, până la cele tradiționale cu salam, ardei, ton și ceapă.
14. Italienii petrec mult timp la masă. Ei pot sta la aceeaşi masă şi timp de 5 ore.
Italia se mândrește că a inventat cappuccino, cafeaua expresso, iar la desert, bucătarii italieni te pot servi cu o înghețată, napolitane și cu prăjitura care te face să te lingi pe degete: tiramisù. Toate inventate în această țară, una cu o bucătărie de o incredibilă diversitate!
Sursa rotalianul.com
Similar
Obligație eliminată de autoritățile din Italia. Vizează și românii
URMĂRIT INTERNAȚIONAL – Maramureșean adus acasă din Italia
EURO U21 – România a pierdut cu Italia, după ce a ratat un penalty
BARAJUL PENTRU CM 2025 – România a învins în deplasare Italia și este ca și calificată. Jocul a lăsat, însă, de dorit
Probleme pentru românii din Italia din cauza vremii extreme
2025 – Premierul italian Giorgia Meloni ar putea fi puntea peste prăpastia dintre Trump şi Europa




Bărbat din Vișeu prins că a aruncat deșeuri în zona Cavnic

Peste 300.000 de ţigarete descoperite pe o stradă din Sighet

Cod galben pentru județul Maramureș. Instabilitate în creștere

CONTRACT PRELUNGIT – Băimăreanului Claudiu Bumba îi merge bine în Ungaria

FESTIVAL – România a fost reprezentată în Slovenia de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” și ansamblul de tineret „Coconii Maramureșului”
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus

SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații

Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!

ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture

CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber

SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale

VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj

R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)

Actualitate
- Fără categorie14 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE3 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE2 ani in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie15 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT3 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE3 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT3 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber