Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

CA LA NOI – Impozitul pe lux se împiedică de birocrație

Publicat cu

pe

Vă amintiți de impozitul pe lux? Ei bine, este încă în vigoare și termenul limită pentru plată este 30 aprilie. Cu toate acestea, procesul nu este atât de simplu pe cât pare. Să recapitulăm ce presupune acest impozit, denumit pe bunuri de lux. Guvernul a introdus anul trecut, prin Legea 296/2023, un impozit pe bunuri de lux, cu accent special pe proprietățile imobiliare și mașinile de lux.

Conform acestei legi, persoanele fizice care dețin, fie în mod exclusiv, fie în comun, clădiri rezidențiale situate în România, cu o valoare estimată mai mare de 2.500.000 de lei – echivalentul aproximativ a 500.000 de euro – și persoanele fizice și juridice care dețin mașini înmatriculate în România, a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei – aproximativ 75.000 de euro – sunt supuse impozitului. Cei care se încadrează în aceste criterii trebuie să plătească impozitul corespunzător.

Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a elaborat un proiect pentru introducerea unui nou formular, numit 216, în acest sens. Conform acestui proiect, persoanele care dețin astfel de bunuri sunt obligate să le declare prin intermediul acestui formular și să plătească impozitul corespunzător până la data de 30 aprilie pentru proprietățile imobiliare și până la data de 31 decembrie pentru mașini. Impozitul este de 0,3% din valoarea care depășește pragurile stabilite.

Cu toate acestea, există incertitudini legate de legea în vigoare, mai ales în ceea ce privește obligativitatea persoanelor care dețin o cotă parte dintr-o proprietate care depășește plafonul impus să declare bunurile și să plătească impozitul corespunzător.

În varianta proiectului ordinului privind formularul 216, se permite doar unei singure persoane să declare, fără a menționa deținerea unei cote părți. Această ambiguitate poate genera situații în care mai multe persoane completează aceeași declarație pentru aceeași clădire și plătesc impozitul de două ori. În plus, nu este clar cât de mari vor fi resursele și timpul necesare pentru ANAF pentru a verifica cine nu a depus declarația și nu a plătit impozitul.

Experții consultați de HotNews.ro estimează că numărul persoanelor care vor trebui să plătească ar fi redus și că acest demers ar implica un consum prea mare de resurse pentru sume relativ mici, deoarece se plătește doar pentru ce depășește plafoanele stabilite. Astfel, statul ar putea să cheltuie mai mult pentru a strânge impozitul decât cât încasează din acesta. Este o situație tipică pentru noi, ca stat, să ne confruntăm cu astfel de probleme.

Actualitate

YHP Logo