Numele Băii Mari a fost prezent zilele acestea pe buzele tuturor mai mult ca niciodată. Municipiul a ajuns cunoscut în toată țara, dar și în străinătate datorită fostului primar, care, în ziua în care a fost condamnat la închisoare cu executare, a reușit să fugă de sub nasul autorităților române, folosind cartea de identitate a unui văr, nefiind întrebat la frontiera româno-maghiară absolut nimic. O palmă dată autorităților române, care a arătat că poți fugi din țară fără ca cineva să te întrebe ceva. O fugă care s-a lăsat mai apoi cu demiteri ai unor șefi de instituții, care au avut ghinionul de a fi șefi în perioada în care Cherecheș a fugit de pedeapsă. Însă bucuria fostul edil nu a durat foarte mult, fiind prins în Germania de autoritățile de acolo. Și acum am ajuns la procedurile de extrădare, care nu sunt deloc ușoare.
L-am întrebat pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu ce înseamnă fuga lui Cherecheș din țară. Iată răspunsul dat ziarmm.ro: „Înseamnă că intră în Schengen infractorii, românii cinstiți n-au voie”.
Potrivit jurnaliștilor de la ziarulromânesc.de, „cerințele de extrădare depind dacă ești sau nu cetățean german sau străin. Cererea de extrădare pentru un străin este supusă unor cerințe mai puțin stricte. Extrădarea poate fi evitată în unele cazuri în care centrul vieții de zi cu zi este Germania. Există anumite obstacole în calea extrădării. Între acestea, condițiile precare din închisoarea în care ar putea ajunge, dacă nu sunt îndeplinite standardele minime privind drepturile omului. Apoi, dacă nu este spațiu suficient, sunt insecte sau camerele sunt supraaglomerate. Un avocat poate examina toate aceste posibile obstacole. Tribunalul Regional Superior decide asupra legalității extrădării, iar Parchetul decide asupra aprobării extrădării din Germania. Decizia este notificată ulterior persoanei arestate. Decizia Tribunalului se poate ataca la Curtea Superioară Regională. Aceasă decizie este inapelabilă. Nu există posibilitatea de a lua măsuri împotriva acesteia. O altă decizie se poate lua dacă apar noi circumstanțe. În ultimă instanță, este posibilă o plângere constituțională.
Pentru a se asigura că persoana urmărită nu se sustrage extrădării, în timpul desfășurării procedurilor se dispune reținerea în vederea extrădării”.
Știm că Cherecheș va fi transferat la o închsoare din Munchen. Pe de altă parte, potrivit e-justice.europa.eu, „o țară nu poate refuza predarea persoanei căutate decât în cazul în care se aplică unul dintre motivele obligatorii sau facultative de refuz:
Motive obligatorii: persoana a fost deja judecată pentru aceeași infracțiune (ne bis in idem), persoana este minoră (nu a atins vârsta răspunderii penale în țara de executare), amnistia (țara de executare ar fi putut să urmărească penal persoana în cauză, însă infracțiunea face obiectul unei amnistii în acea țară).
Motive facultative, de exemplu:
lipsa dublei incriminări pentru alte infracțiuni decât cele 32 menționate la articolul 2 alineatul (2) din Decizia-cadru privind MEA
competența teritorială
proceduri penale pendinte în țara de executare
termene de prescripție”.
Între timp, viața în Baia Mare merge mai departe. Luni, 4 decembrie, vom afla dacă Doru Dăncuș rămâne viceprimar cu atribuții cu primar, am avut percheziții la Ilie Ureche, la casa secretarei fostului primar, la Primăria Baia Mare. Și cine știe ce mai urmează. În familia Cherecheș acum e haos. Cătălin e la închisoare, socrii săi sunt și ei tot la închisoare, nevasta e și ea anchetată, a mai rămas mama. Urmărim ce se întâmplă.