Connect with us
Descarcă aplicația

Fără categorie

Carpatii, amenintati cu distrugerea de hidrocentrale

Publicat cu

pe

La zece ani de la semnarea unei conventii pentru protejarea Carpatilor, mii de proiecte de centrale hidroelectrice ameninta fauna si flora acestui masiv muntos din Europa de est, a avertizat Fondul Mondial pentru Natura (WWF).

“Planul de a construi mii de centrale hidroelectrice in Muntii Carpati reprezinta o amenintare imediata pentru sutele de cursuri de apa”, precum si pentru fauna si flora, subliniaza intr-un comunicat organizatia nonguvernamentala pentru apararea mediului. Documentul mai arata ca riscul cel mai ridicat este in Romania si Ucraina.

In Romania, peste 430 de microcentrale hidroelectrice sunt in faza de proiectare sau constructie, dintre care peste un sfert in sau in apropierea unor zone protejate, denunta WWF.

Aceasta frenezie, incurajata de profitabilele certificate de asa-zisa “energie verde”, a generat numeroase polemici.

La finele lui 2011, imagini cu excavatoare sapand in albiile unor cursuri de apa din zona protejata Natura 2000 din Muntii Fagaras, in centrul Romaniei, au creat un scandal. Ulterior, locul a fost invadat de circa 50 de microcentrale hidroelectrice, provocand distrugerea unor rauri si a unor specii.

O alta amenintare importanta pentru Carpati o constituie proiectele de infrastructura de transport, potrivit WWF. “Aceasta fragmentare a habitatului creeaza preocupare pentru viitorul ursilor si al carnivorelor mari”, arata organizatia nonguvernamentala. Potrivit acesteia, in Romania, un proiect de autostrada intre Deva si Lugoj risca sa “intrerupa coridoare cruciale pentru deplasarea ursilor”.

Sapte tari – Bulgaria, Polonia, Republica Ceha, Romania, Slovacia si Ungaria – au semnat acum zece ani o conventie pentru protejarea Carpatilor, un masiv muntos unic ce adaposteste unele din cele mai importante populatii de ursi, lupi si rasi din Europa, informeaza Agerpres. Conventia a permis dinamizarea cooperarii, inregistrandu-se unele succese in ce priveste gestionarea durabila a padurilor, noteaza WWF.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo