Cu toții am încercat măcar o dată o ciorbă atunci când am ieșit în oraș. Doar cu un studiu recent făcut de cei de la Info Cons Protecția Consumatorului ne arată cât de (ne)sănătoase sunt aceste ciorbe și cât de mulți aditivi conțin unele dintre ele. Însă un lucru este cert: Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .
Doar că realitatea este că consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ?
„Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :
Ciorbele analizate sunt :
Ciorbă de văcuță
Ciorbă de fasole cu afumătură
Ciorbă de pui a la grec
Ciorbă de legume
Ciorbă de burtă
Ciorbă de perișoare
Gramajul pe porție variază între 100 și 500 de grame . Studiul a fost realizat pe 270 de preparate și anume Ciorbă de văcuță – 34 de preparate, Ciorbă de fasole cu afumătură – 27 de preparate, Ciorbă de pui a la grec – 34 de preparate, Ciorbă de legume – 47 de preparate
Ciorbă de burtă – 65 de preparate și Ciorbă de perișoare – 63 de preparate.
Numărul de aditivi alimentari regăsiti în ciorbele ce au făcut obiectul studiului variază între 0 – 14. Dintre toate ciorbele analizate ciorba de fasole cu afumătură, cea de burtă, perișoare au avut 14 aditivi. Cea de legume a avut doar 9. Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt: E536 ferocianura de potasiu , E621 monoglutamat de sodiu , E631 inozinat disodic , E631 inozinat disodic , E627 guanilat disodic .
Pe locul 2 se regăsesc E415 guma xantan , E220 dioxid de sulf , E300 acid ascorbic
Pe locul 3 se regăsesc E100 curcuma , E330 acid citric , E1422 amidon modificat
Pe locul 4 se regăsesc E392 extract de rozmarin , E626 extract de drojdie , E452 polifosfati , E150a caramel
Pe locul 5 se regăsesc E160c extract de ardei rosu , E270 acid lactic , E250 nitrit de sodiu , E262 acetati de sodiu , E327 lactat de calciu , E325 lactat de sodiu , E322 lecitine, E466 carboxil metil celuloza de sodiu , E407 caragenan , E451 trifosfati , E471 monogliceride , E412 guma guar , E410 guma de carruba , E635 ribonucleotide disodice”, precizează Info Cons.
În cazul în care se consumă 500 grame de ciorbă atunci cantitate de sare va ajunge la 38.8 grame de sare, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi. Studiul a fost efectuat in Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro.
Dragoș HOJDA