Medicii trag un semnal de alarmă asupra cazurilor de intoxicaţii accidentale cu ciuperci care se prezintă la Urgențe. Conducerea celui mai mare spital din Maramureș, prin managerul Alexandru Oros, recunoaște că au fost astfel de cazuri, ce-i drept sporadic, dar ele au existat, astfel că pericolul încă există.
Nu de puține ori s-a atras atenția asupra faptului că recoltarea ciupercilor de pădure sau achiziţionarea de la culegători care le comercializează în pieţe implică riscuri importante asupra sănătăţii, mai ales când cel care cumpără nu cunoaște ciupercile comestibile. Atunci există riscul foarte mare ca printre cele comestibile să își facă apariția exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicaţii acute la consumatori.
„Ciupercile necomestibile se pot confunda uşor cu cele comestibile, de aceea se impune o mare atenţie în culegerea lor, întrucât ciupercile necomestibile conţin toxine ce pot fi fatale organismului. Prin ingerarea ciupercilor otrăvitoare pot să apară tulburări digestive (vărsături, scaune diareice, deshidratare), tulburări cardiovasculare (bradicardie, hipotensiune arterială, colaps cardiovascular), neurologice (stare confuzională, delir, convulsii, comă) în unele cazuri putând surveni decesul.
Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet. De asemenea, îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. Efectele apărute în organism depind de caracteristicile toxinei, de cantitatea ingerată, de momentul recoltării (sunt ciuperci tinere care prezintă toxicitate mai mare decât cele bătrâne), modul de preparare termic, de particularităţile consumatorilor (afecţiuni somatice asociate, teren alergic). Se recomandă consumul de ciuperci achiziţionate din locuri avizate şi evitarea consumului de ciuperci crude”, avertizează medicii.
În cazul în care o persoană prezintă unul sau mai multe simptome (diaree, vărsături, greaţă, ameţeli, tulburări de vedere) se impune prezentarea de urgenţă la medic. Important de precizat este că simptomele apar în primele 12 ore de la consum, iar starea se poate altera rapid, cu consecinţe grave, tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces.
Dragoș HOJDA