Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

Clădire nouă în curtea Spitalului TBC din Baia Mare

Publicat cu

pe

Spitalul de Pneumoftiziologie „Nicolae Rușdea” Baia Mare se extinde în curând prin construirea unei aripi dedicate îngrijirii paliative. Recent au fost avizați favorabil indicatorii tehnico-economici ai acestui proiect care contribuie la Strategia Națională de Sănătate 2023-2030, prin îmbunătăţirea accesului echitabil la servicii de sănătate, în special pentru pacienţii din judeţul Maramureş şi din regiunile rurale sau periferice, unde serviciile de îngrijire paliativă sunt limitate.

„Contribuția la creşterea calității îngrijirii pt pacienții cu afecțiuni terminale este directă, prin îmbunătăţirea facilităţilor şi a condițiilor de spitalizare. Acest lucru se aliniază cu obiectivul strategiei de a îmbunătăţi standardele de calitate a îngrijirii pentru toate categoriile de pacienţi. Proiectul se aliniază cu masterplanurile regionale de sanatate, care subliniază importanța dezvoltării infrastructurii de sănătate pt a răspunde nevoilor pacienţilor din diverse zone ale ţării, în special din județele cu populație îmbătrânită şi cu prevalență ridicată a bolilor cronice. Extinderea serviciilor de îngrijire paliativă în Baia Mare răspunde acestei nevoi, contribuind astfel la îmbunătățirea accesului la îngrijire specializată. în multe zone ale ţării, îngrijirea paliativă este insuficientă.

Proiectul contribuie la reducerea acestor inegalităţi, oferind pacienţilor din Maramureş şi zonele învecinate acces la îngrijire de calitate, fără a fi necesară deplasarea în alte regiuni. Judeţul Maramureş, cu un număr semnificativ de pacienţi vârstnici și cu afecţiuni cronice, se confruntă cu un deficit de servicii de îngrijire paliativă. Proiectul ajută la creşterea capacităţii spitalului de a răspunde acestor nevoi, asigurând pacienţilor din regiunile limitrofe un acces mai bun la îngrijire paliativă de calitate, contribuind la atingerea obiectivelor Planului. General Regional de Servicii Sanitare 2021-2027. Proiectul de extindere a infrastructurii spitalului contribuie la realizarea unui sistem de sănătate mai eficient, asigurând o gestionare mai bună a cazurilor de îngrijire paliativă şi facilitând tranziția către un model mai sustenabil de îngrijire a pacienților cu boli incurabile.

Evaluarea națională a evidenţiat deficitul semnificativ de servicii de îngrijire paliativă, în special în regiunile din afacerea marilor centre urbane. In prezent, activităţile medicale spitalicești de îngrijiri paleative se desfășoară în cadrul Compartimentului îngrijiri paleative situat la estajul IV în clădirea existentă a unităţii sanitare Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. N. Ruşdea” Baia Mare, având un număr de 25
de paturi spitalizare continuă dispuse în cadrul acestui compartiment, conform Autorizației sanitare de funcţionare Nr. 10498/23.10.2024, care nu este suficientă pentru a răspunde numărului tot mai mare de pacienţi cu afecţiuni cronice şi terminale din judetul Maramureş şi din regiunile limitrofe. Secţia existentă este supraaglomerată, ceea ce duce la o calitate scăzută a serviciilor şi la întârzierea acordării tratamentelor necesare din cauza lipsei de personal şi de resurse.

Secţia actuală nu beneficiază de echipamente moderne şi nu dispune de tehnologia necesară pentru a oferi un tratament optim pacienţilor cu afecţiuni cronice sau terminale. În lipsa unor facilităţi moderne, îngrijirea pacientului nu poate fi realizată la cele mai înalte standarde, iar unele proceduri medicale şi terapii nu pot fi aplicate eficient. Pacienţii din zonele rurale şi izolate ale județului Maramureş se confruntă cu dificultăți majore în accesarea serviciilor de îngrijire paliativă din cauza distanţei şi a lipsei de mijloace de transport. Aceasta creează o barieră semnificativă în accesul la îngrijire de calitate, iar pacienții trebuie să călătorească frecvent în alte oraşe pentru a primi
tratament. construirea unei noi clădiri destinată activităților medicale spitalicești de îngrijiri paleative la Spitalul de Pneumoftiziologie,Dr. N. Ruşdea” Baia Mare este imperativă”, anunță autoritățile.

Investiţia va permite creşterea numărului de pacienţi și configurarea spaţiilor destinate activităţilor medicale paleative la standarde înalte, dotarea cu echipamente medicale moderne, crearea unor condiții de muncă mai bune pentru personalul medical, îmbunătăţirea calității serviciilor pentru pacienţii din municipiu şi Zona Funcţională Urbană, precum și pentru pacienţi din alte județe. Mai spunem doar că în proiect se va propune utilizarea panourilor solare pentru acoperirea parțială a consumului de energie electrică.

Dragoș HOJDA

1 Comment

1 Comments

  1. Pingback: Știri din Maramureș 2 iunie 2025 - cotosra.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo