NEWS

CLIMA – Record global de temperatură pentru luna martie, în acest an

Publicat cu

pe

Informațiile au fost furnizate de Serviciul Copernicus pentru Schimbările Climatice al Uniunii Europene. Conform acestora, temperatura medie în luna martie a fost de 14,14 grade Celsius, depășind cu 0,10 grade Celsius recordul înregistrat în aceeași lună din 2016 și cu 0,73 grade Celsius peste temperatura medie înregistrată în martie în perioada 1991-2020. De asemenea, în martie, temperatura a fost cu 1,68°C mai ridicată decât estimarea mediei temperaturilor pentru aceeași lună în perioada preindustrială (1850-1900).

Experții de la Copernicus au analizat temperaturile pe o perioadă de 12 luni, încheiată în martie. Rezultatele arată că a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură medie în această perioadă din istorie. Între aprilie 2023 și martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 grade Celsius peste media perioadei preindustriale 1850-1900 și cu 0,7 grade Celsius peste media perioadei 1991-2020.

Temperaturile record au fost observate și în apele marine, ceea ce indică posibilitatea unui eveniment de albire a recifelor de corali, considerat cel mai grav din istorie.

Schimbările climatice au generat consecințe extrem de grave. Seceta din regiunea pădurii tropicale a dus la un număr record de incendii în Venezuela de la începutul acestui an și până în martie, în timp ce Africa de Sud a fost afectată de secetă, care a distrus recoltele, punând în pericol viața a mii de oameni.

În Europa, martie 2024 a adus precipitații peste medie în cea mai mare parte a Europei de Vest, provocând furtuni și ploi abundente în Peninsula Iberică și sudul Franței. De asemenea, s-au înregistrat cantități mai mari de precipitații decât media în Scandinavia și nord-vestul Rusiei, în timp ce restul Europei a fost în general lipsit de precipitații.

Cercetătorii de la Copernicus au explicat că aceste schimbări rapide ale climei sunt rezultatul emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și al fenomenului climatic El Niño, care a crescut temperaturile din Pacific. Acest fenomen a atins apogeul în decembrie-ianuarie și acum se diminuează, ceea ce ar putea contribui la o oprire a trendului de creștere a temperaturilor către finalul anului.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version