Connect with us

IMPORTANT

CNSU – Excepţii de la măsura carantinării persoanelor care vin în ţară de sărbători

Publicat cu

pe

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat în şedinţa de astăzi, 10 decembrie 2021, Hotărârea numărul 113. Aceasta coníne excepţii de la măsura carantinării persoanelor care vin în ţară de sărbători. De asemenea, CNSU a actualizat lista statelor considerate cu risc epidemiologic.

Principalele prevederi ale Hotărârii nr. 113:

1. Modificarea HCNSU 111/2021 privind regulile de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, valabile în perioada10.12.2021 – 08.01.2022, în sensul:

  • introducerea testului RT-PCR pentru – exceptarea de la măsura carantinei a elevilor/studenţilor, cetăţenilor români sau cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în afara României care au de susţinut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unităţi/instituţii de învăţământ de pe teritoriul ţării ori se deplasează pentru activităţi legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum şi însoţitorii acestora în situaţia în care sunt minori;
  • exceptarea de la măsura carantinei a angajaţilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională care se întorc în România de la activităţi desfăşurate în interes profesional în afara ţării din statele terţe dacă sunt vaccinaţi ori au trecut prin boală.
  • reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală care sosesc în România din statele terţe fără test RT-PCR.
  • eliminarea posibilităţii de a ieşii din carantină în a 10 zi dacă efectuează test RT-PCR in a 8 zi

2. Actualizarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat:

– în zona roşie au intrat: Finlanda şi Liban;

– în zona galbenă au intrat:

• din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Armenia, Dominica, Maldive şi Singapore;

•din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Polinezia Franceză;

– în zona verde au intrat: România, Chile şi Noua Caledonie.

 

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate