Connect with us

IMPORTANT

COLECȚII ȘI COLECȚIONARI – Două noi expoziții temporare la Muzeul Județean de Istorie Maramureș

Publicat cu

pe

Începând de astăzi, 28 decembrie 2021, publicul poate vizita două noi expoziții temporare la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare: „Colecția Sasi Nagy Béla. Medalii și insigne românești pe tematică medicală”, „Colecția Kovács”, care fac parte din programul „Colecții și colecționari”.

Colecția Sasi Nagy Béla. Medalii și insigne românești pe tematică medicală
La sfârşitul anului 2011, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi-a îmbogăţit patrimoniul științific cu impresionanta colecţie Sasi Nagy Béla. Colecţia însumează 2.202 bunuri culturale mobile, fiind formată din bunuri arheologice (288 bucăți), monede de argint şi de bronz din secolele I–IV d. Hr. (89 bucăți), medalii şi plachete atât românești, cât și străine cu tematică medicală (767 bucăți), respectiv insigne românești și străine cu tematică medicală (1.058 bucăți).

Colecția Kovács
Alcătuirea colecţiilor „Kovács”, cu un număr de circa 20.000 piese, aparţine preotului reformat Kovács Gyula din satul Berea, care s-a stabilit în această localitate în anul 1951 şi a început să se intereseze de vestigiile arheologice din raza comunelor Ciumeşti-Berea, Sanislău, Foieni (actualmente în județul Satu Mare) . Din hotarul acestor comune a identificat pe teren în jur de 100 situri arheologice de la epoca mezolitică şi până la perioada medievală.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate