Connect with us

IMPORTANT

COMPETIȚIE – Piesa DEKAROOM, online în Festivalul Național de Teatru

Publicat cu

pe

Cea de-a 31-a ediție a Festivalului Național de Teatru se desfăoară în perioada 06 – 14 noiembrie 2021, în format online, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Criticii Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki și Claudiu Groza sunt selecționerii și directorii artistici ai prezentei ediții. Conceptul din acest an este „Creația. Recreația. Re-creația”, care subsumează și secțiunile FNT.

Celor 38 de spectacole selectate din țară li se vor adăuga instalații performative, instalații vizuale, producții din străinătate, precum și evenimente conexe.
Selectat în cadrul ediției din anul acesta a Festivalului Național de Teatru, „DEKAROOM e unul dintre cele mai spectaculoase montări ale lui 2021 și merită luat în considerare de curatori și jurii teatrale. Imaginat ca un periplu al spectatorilor – în cupluri – prin diverse spații și întâmpinând/asimilând diverse experiențe alter-umane, DEKAROOM e un soi de plonjeu într-o sondare a sinelui și a parcursului existențial propriu, asumat ori bine cotlonit în inconștient, fie că experiențele tale seamănă ori ba cu poveștile personajelor. […] Te simți ocrotit ca într-un cocon în acest spectacol care nu e confortabil, nu te drăgălește, ci te zdruncină, dar e ca o zdruncinare de dinăuntru, în care te simți totuși în siguranță. Iar după patru ore, când ai ieșit afară, îți vine parcă să te întorci la măcar una din scenele văzute, cu un acut sentiment de dor de sine.”, scrie teatrologul Claudiu Groza în Tribuna, nr. 457/2021.

Teatrul Municipal Baia Mare vă invită să vizionați gratuit, joi, 11 noiembrie, de la ora 21.00, pe site-ul www.fnt.ro, spectacolul DEKAROOM, creație colectivă. Linkul pentru vizualizare va fi disponibil timp de 48 de ore.
Distribuția: Ioan Costin, Alexandra Vanci, Carmen Bulancea, Inna Andriuca, Aurora Prodan, Iulian Bulancea, Denisa Blag, Petru Damșa, Alex Macavei, Eduard Bîndiu, Izabela Tsujimoto.
Regia: Andrei Dinu și Raul Hotcaș
Scenografia: Mihai Vălu
Video mapping: Norbi Mezei
Proiecții / Foto: Teo Molnar
Coregrafia: Raul Hotcaș
Desene: Daiana Nițu
Light design: Marin Codrea, Sandu Șimonca
Sound design: Dan Prodan

Durata: 2 h (fără pauză)
Vârsta recomandată: 16 +

De asemenea, spectacolul DEKAROOM, a cărui premieră a avut loc în stagiunea 2020/2021, poate fi văzut la Teatrul Municipal Baia Mare marți și miercuri, 16 și 17 noiembrie 2021, de la ora 17.00.

„Plimbându-ne prin locuri/spații pe care am fi jurat că le cunoaștem, o senzație foarte stranie de viu pulsa prin fiecare încăpere. În liniștea unei lumi care a fost pusă pe pauză, memoria acestor locuri era mai vie ca niciodată. Obiectele lăsate întâmplător sau uitate, culoarea pereților, micile fisuri prin care se strecura lumina naturală, toate aveau un amestec de frumusețe și singurătate. Când lumea s-a repornit, ne-am întors să le exploram. Și le-am umplut cu singurătăți în buclă…” – Andrei Dinu & Raul Hotcaș, regizori, despre geneza spectacolului.

Fidel spiritului Festivalului ATELIER – al cărui laureat pentru regie a fost în 2019 –, Andrei Dinu explorează nu doar spațiile ascunse ale teatrului, dar și potențialul salvator al acestora, amintindu-ne că, aidoma marilor catedrale în care oamenii Evului Mediu se adăposteau în vreme de ciumă, și teatrul poate fi un loc de refugiu pentru trupurile și sufletele noastre. Iar personajele celor zece spații ale DEKAROOM-ului tocmai despre asta vorbesc.

Teatrul-labirint este metafora vie care așteaptă să fie cunoscută și asumată, de data aceasta în spectacolul itinerant al unei călătorii inițiatice. Misterele lui sunt acum în lumina reflectoarelor, iar zăcământul teatral este fructificat într-o manieră postmodernă. Pericolele întâlnite sunt surmontate unul câte unul, pentru ca în final să rămâi față în față cu tine însuți. Ceea ce descoperi ține de emoția pe care vei învăța să o stăpânești.

Vă reamintim că, pentru regia acestui spectacol, Andrei Dinu și Raul Hotcaș au câștigat PREMIUL PENTRU EXPERIMENT ARTISTIC ȘI ORIGINALITATE ESTETICĂ din cadrul Festivalului Internațional de Artele Spectacolului ATELIER, ediția 27, din anul acesta.

Prețul biletelor la spectacolele teatrului: 7 lei ( 10 lei premieră) la secția Păpuși , 20 lei preț întreg și 10 lei preț redus (pentru elevi, studenți și pensionari)
la secțiile Dramă și Revistă.
Informații și rezervări: tel. 0736216437 (Dramă și Revistă) și 0730270926 (secția Păpuși)
Program casierie:
Marți – Sâmbătă 12.00 -13.00 / 18.00 -19.00
Duminică 18.00 – 19.00
Programul rezervărilor telefonice:
Luni – Vineri: 11.00 – 16.00
Sâmbătă: 12.00 – 13.00

Publicul este rugat să poarte mască, să respecte măsurile de siguranță și distanțare socială, să folosească soluțiile de dezinfectare pe care teatrul le pune la dispoziție. Dacă prezintă simptome de răceală, strănut, tuse, este rugat să anuleze rezervarea!

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate