IMPORTANT

CONFLICT – Rusia afirmă că Occidentul „se precipită periculos” spre un conflict între puterile nucleare

Publicat cu

pe

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a atras atenția asupra faptului că sprijinul acordat de SUA, Marea Britanie și Franța Ucrainei alimentează riscuri strategice majore, care pot conduce la o confruntare directă între cele mai mari puteri nucleare ale lumii.

Lavrov a subliniat că SUA și NATO sunt obsedate de ideea de a provoca o „înfrângere strategică” a Rusiei și că o astfel de situație ar putea crește pericolul nuclear la un nivel alarmant, conform informațiilor publicate de The Guardian.

„Occidentalii se îndreaptă periculos spre o confruntare militară directă între puterile nucleare, o perspectivă înfricoșătoare care ar putea avea consecințe catastrofale… Este deosebit de îngrijorător faptul că cele trei state nucleare occidentale sunt principalii susținători ai regimului considerat criminal de la Kiev și inițiatorii unor măsuri provocatoare”, a declarat el, referindu-se la Statele Unite, Marea Britanie și Franța.

Lavrov a subliniat că există riscuri strategice semnificative în această situație, care cresc pericolul nuclear la nivel global.

În februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat că țările occidentale riscă să declanșeze un război nuclear dacă trimit trupe să lupte în Ucraina, afirmând că Moscova are capacitatea de a lovi ținte în vest.

Declarațiile vin în contextul unei sugestii lansate de președintele francez Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea ca membrii europeni ai NATO să trimită trupe terestre în Ucraina, o idee rapid respinsă de mulți membri ai UE și care ulterior a fost abandonată.

Analiștii în securitate din Occident consideră că declarațiile Rusiei au rolul de a descuraja și intimida, dar acestea nu au împiedicat SUA și aliații lor din NATO să ofere sprijin, informații, instruire și armament Ucrainei, inclusiv tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version