Uncategorized

Consecintele familiei monoparentale

Publicat cu

pe

A fi parinte singur presupune o multitudine de provocari dificile, zi de zi, in fiecare zi. Multe dintre acestea rezulta din faptul ca persoana, nu numai ca este singura, dar este si parintele unui copil sau copii care depinde de ea, care trebuie sa fie ingrijiti si ocrotiti. Totul este cu mult mai dificil pentru un parinte singur.

Inainte de toate, un parinte singur trebuie sa se gandeasca la efectul pe care il poate avea aceasta conditie asupra copilului/copiilor Займ без процентов на карту. . Este nevoie ca acesta sa tina pasul cu activitatile copilului, cu gandurile si sentimentele lui traind intr-o familie monoparentala. De fapt, cea mai dificila provocare a parintelui singur este chiar efectul pe care il are statutul sau asupra copilului.

Tranzitia de la o familie clasica, nucleara, la una monoparentala este, de cele mai multe ori, problematica pentru copii. Acestia pot sa se simta abandonati sau lipsiti de siguranta si stabilitate. Chiar daca exista din ce in ce mai multe familii monoparentale, copiii se pot simti izolati si diferiti fata de altii. Uneori, copilul poate sa experientieze sentimente negative fata de parinte datorita pierderii partenerului.

Ca parinte singur, este de datoria acestuia sa incerce sa mentina legaturile de comunicare deschise cu copilul, sa monitorizeze sentimentele si gandurile acestuia. Chiar daca pare aproape imposibil de realizat deoarece copilul refuza sa vorbeasca, este indicat ca acesta sa impartaseasca parintelui ingrijorarile, temerile si furia sa. La randul sau, parintele trebuie sa il faca sa inteleaga faptul ca ceea ce simte este normal, ca este un copil normal, in ciuda circumstantelor. Nu copilul este responsabil pentru schimbare. Este recomandat ca parintele sa ii ofere o copilarie cat mai normala posibil si sa devina un model pentru copil, deoarece acesta vede in parinte un exemplu despre modul in care actioneaza un adult.

Copiii trebuie sa stie ca se pot baza pe parintele lor, indiferent de situatie. Chiar daca tot greul casei si problemele de la locul de munca il coplesesc, parintele trebuie sa isi faca timp si pentru copiii sai. Nici in fata unor probleme financiare, locul de munca nu trebuie sa fie prioritar in defavoarea copilului. Acesta trebuie sa stie in permanenta ca este important si iubit.

Parintele va trebui sa construiasca o noua relatie cu copilul. Parintele singur devine singura sursa de afectiune si de sfaturi din casa. Daca pana acum nu aveau o relatie stransa si apropiata, de acum incolo va fi necesar sa o formeze. Acest lucru se poate realiza prin activitati placute de familie, desemnarea responsabilitatilor casnice, ceea ce ii va face pe copiii sa se simta ca apartin familiei si ca sunt ei insisi importanti, dezvoltandu-si o imagine de sine sanatoasa.

Parintii singuri trebuie sa recunoasca faptul ca au nevoie de ajutor si sa il si ceara. Este necesar sa isi cunoasca limitele si sa inteleaga faptul ca nu pot face totul singuri. Efortul depus in acest sens poate duce la imbolnavire, epuizare, chiar si la deteriorarea relatiei cu copilul. Ajutorul poate veni din partea rudelor aproapiate sau a vecinilor, care pot ajuta la sarcinile casnice sau pot petrece timp cu copilul. Unele persoane dinafara familie pot deveni modele pentru copiii, deci parintele trebuie sa fie foarte atent pe cine lasa sa patrunda in viata lor.

Liana S. KADLEC, psiholog clinician, psihoterapeut


 

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version