IMPORTANT

Controale în industria metalurgică din Maramureș

Publicat cu

pe

Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureș a făcut publică o informare privind controalele efectuate la firmele din județ care își desfășoară activitatea în industria metalurgică. S-a verificat mai precis modul în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii si sănătăţii lucrătorilor din acest domeniu.

„În perioada martie-septembrie 2024, în judeţul Maramureş, s-a desfăşurat acţiunea de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul securității şi sănătății lucrătorilor care își desfășoară activitatea în industria metalurgică. Acţiunea s-a adresat lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în unităţile din acest sector de activitate şi care sunt supuşi unor riscuri deosebite, datorită mediului specific în care îşi desfăşoară activitatea: riscuri de incendiu, explozie şi/sau emisii majore de noxe, utilaje cu grad ridicat de uzură fizică şi morală, utilaje la care au fost aduse modificări constructive, fără ca aceste modificări să facă obiectul unei evaluări a riscurilor pe care aceste modificări le induc în mediul de muncă, riscuri electrice, riscuri mecanice şi altele.

Deşi numărul de accidente de muncă mortale se menţine relativ scăzut în acest domeniu de activitate, se înregistrează un număr ridicat de accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă şi invaliditate. Ca și obiective, vorbim de diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii din industria metalurgică sau din unităţile precizate anterior, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă în societățile comerciale din domeniile de activitate sus-menţionate sau eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activitățile specifice ale societăților comerciale din domeniile de activitate vizate de acţiune.

A fost nominalizat angajatorul (cu peste 250 lucrători), pentru a participa la desfăşurarea acţiunii; În perioada 12.06-12.07.2024 s-a desfăşurat o acţiune de control în cadrul unităţii participante, au fost identificate 2 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi s-au aplicat 2 avertismente. În perioada 05.09-11.09.2024 s-a desfăşurat acţiunea de verificare a măsurilor dispuse în etapa de control. În urma verificărilor, s-a constatat că unitatea a realizat măsurile stabilite în anexa la procesul verbal de control, prin remedierea neconformităților constatate”, precizează ITM Maramureș.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version