Connect with us

SANATATE

COVID 19 – Pandemia Covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

Publicat cu

pe

Pandemia de COVID-19 a redus speranța de viață la nivel global cu aproape doi ani între 2019 și 2021, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ștergând un deceniu de progrese, relatează AFP. Speranța de viață a scăzut cu 1,8 ani, ajungând la 71,4 ani, echivalentul nivelului din 2012, arată raportul anual al OMS privind statisticile sanitare mondiale.

„Este esențial să asigurăm un mediu stabil pentru ca toate populațiile să poată prospera, indiferent de locul în care se află”, a declarat dr. Samira Asma, subdirectoarea generală a OMS, într-o conferință de presă. În plus, speranța de viață a unei persoane sănătoase a scăzut cu 1,5 ani, ajungând la 61,9 ani în 2021, același nivel ca în 2012.

„În doar doi ani, pandemia de COVID-19 a anulat un deceniu de progrese în speranța de viață”, a subliniat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Acesta a accentuat importanța noului acord privind pandemiile, negociat de statele membre OMS, care ar putea consolida securitatea sanitară globală și proteja investițiile pe termen lung în sănătate, promovând totodată echitatea între și în interiorul țărilor.

Scăderea speranței de viață nu a fost uniformă la nivel global în timpul pandemiei, care a cauzat milioane de decese. Conform OMS, regiunile Americilor și Asiei de Sud-Est au fost cele mai afectate, cu o scădere a speranței de viață de aproximativ trei ani și a speranței de viață a persoanelor sănătoase cu 2,5 ani între 2019 și 2021.

În contrast, regiunea Pacificului de Est a fost mai puțin afectată, înregistrând o scădere a speranței de viață de 0,1 ani și a speranței de viață a persoanelor sănătoase de 0,2 ani în aceeași perioadă.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate