Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

COVID19 – Virusul care cauzează COVID-19 este încă vivace, potrivit OMS

Publicat cu

pe

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a comunicat miercuri că în luna decembrie s-au raportat aproape 10.000 de decese cauzate de COVID-19, subliniind că virusul rămâne activ, chiar dacă uneori poate trece parțial neobservat. Informația provine de la diverse surse și indică o creștere a transmiterii virale în luna precedentă, alimentată de întâlnirile oamenilor în timpul sărbătorilor de iarnă și de varianta JN.1, care devine acum cea mai frecvent raportată la nivel global.

Directorul agenției de sănătate a ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat în cadrul unei conferințe la Geneva că, deși COVID-19 nu mai reprezintă o urgență sanitară globală, virusul continuă să circule, să evolueze și să provoace decese. În decembrie, OMS a raportat nu doar aproape 10.000 de decese, ci și o creștere cu 42% a internărilor în spitale și cu 62% a internărilor în unitățile de terapie intensivă, comparativ cu luna noiembrie 2023.

Cu toate acestea, datele se bazează pe informații obținute din mai puțin de 50 de țări, în principal din Europa și America, conform directorului OMS. Acesta a avertizat că există cu siguranță creșteri în alte țări care nu sunt raportate și a subliniat necesitatea continuării măsurilor de precauție împotriva COVID-19.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a menționat că, deși numărul de 10.000 de decese pe lună este semnificativ mai mic decât nivelul maxim al pandemiei, acest nivel de decese evitabile nu este acceptabil. El a îndemnat guvernele să păstreze supravegherea și secvențierea virusului și să asigure accesul la teste, tratamente și vaccinuri accesibile și fiabile.

„De asemenea, continuăm să îndemnăm oamenii să se vaccineze, să se testeze, să poarte măști sanitare dacă este necesar și să se asigure că spațiile interioare aglomerate sunt bine ventilate”, a subliniat directorul OMS. Acesta a menționat că boala COVID-19 nu mai este considerată o urgență de sănătate publică internațională începând cu mai 2023, la mai bine de trei ani de la prima detectare a virusului în orașul Wuhan din China, la sfârșitul anului 2019.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate