Cultura capsunilor, una dintre cele mai profitabile din agricultura satmareana, pe o piata de cateva milioane de lei, depinde in fiecare an de conditiile meteorologice, avand in vedere faptul ca doar 20% dintre fermieri au sisteme de irigatii. Seful Directiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a declarat ca sezonul trebuie sa inceapa cat de curand, insa nu se pot face estimari foarte bune asupra productiei deoarece cultura este dependenta de conditiile meteo.
“Sezonul este la inceput. Daca este ploaie si timp frumos putem sa vorbim de recolte bune, daca nu, sezonul va fi mai scurt. Irigatii au cam 20% dintre producatori”, a afirmat Cioltean.
El a explicat ca, in ciuda demersurilor autoritatilor din ultimii ani, fermierii prefera sa se descurce cum pot, sa isi vanda capsunele direct de pe tarla, la marginea drumului sau in pietele din tara. Conform unor estimari, aproximativ 80% din productia romaneasca de capsuni este din Satu Mare, pe cele 800 de hectare din zona Halmeu, restul provenind din import.
“Poate doar 20% din productie se vinde in Satu Mare, restul se duce in alte judete – Maramures, Suceava, Brasov. Este o afacere de cateva milioane de lei. Productia este de 7 – 8 – 10 tone la hectar, dar poate fi si de 20 de tone cand sunt conditiile optime, in functie de tehnologie, irigatii, imbatranirea plantatiei. De obicei, pretul este de 10 lei sau chiar 15 la inceputul sezonului, dar la sfarsit va ajunge la 3 – 4 lei”, a adaugat Cioltean.
Unii producatori sustin insa ca lucrurile nu merg spre bine, ei solicitand sprijinul prefectului judetului in procurarea de noi stoloni si pentru deschiderea unui centru de depozitare. Cioltean spune pe de alta parte ca situatia reala nu este tocmai asa, deoarece exista de mai multi ani un depozit frigorific la Halmeu, dar nu a fost depozitat niciun fruct, producatorii preferand sa vanda imediat marfa, iar stoloniera de la Livada s-a inchis in 2009 tocmai din cauza lipsei de comenzi. Au existat tentative de asociere a producatorilor, dar fiecare a preferat sa se descurce individual. Chiar daca sunt mai putini, banii incasati pe loc la livrarea marfii valoreaza mai mult decat cei incasati prin banca de la vreun distribuitor mai mare.