Connect with us

GASTRONOMIE

Cum prepari un mic dejun sănătos și rapid cu avocado

Publicat cu

pe

Avocado este fructul pe care îl poți mânca în orice moment al zilei si cu atât mai mult dimineața, la micul dejun. Îl poți combina cu diverse alte ingrediente și poți prepara rețete rapide, sățioase și sănătoase, ideale pentru prima masă a zilei.

În acest articol o să găsești idei de rețete cu avocado pentru micul dejun, care nu îți vor răpi mai mult de 15 minute în bucătărie.

1. Despre avocado și valorile sale nutriționale

Mai întâi, uite și câteva motive care te vor convinge să incluzi acest fruct în dieta ta. Nutriționiștii îl numesc un superaliment deoarece este bogat în fibre, antioxidanți, substanțe nutritive (vitaminele K, C, E, B6, B5, A), acid folic, magneziu, fier, zinc și potasiu (chiar mai mult decât bananele).

Într-o porție de 100 de grame de avocado se găsesc 160 de calorii, 2 grame de proteine și 15 grame de grăsimi, dintre care cea mai mare parte o reprezintă grăsimile monosaturate, 10 grame, benefice pentru sănătate.

În plus, este unul dintre alimentele sărace în carbohidrați și cu un conținut scăzut de grăsimi saturate.

 2. Cum alegi un avocado copt și cum îl cureți

Este interesant faptul că fructele de avocado încep să se coacă abia după ce au fost culese. Atunci când este bun de mâncat, avocado își schimbă culoarea de la verde închis până la maro închis, spre negru. Pe lângă culoare, poți recunoaște un avocado copt și după fermitate. Cu cât este mai copt, cu atât va fi mai moale, iar pulpa este mai pufoasă. Dacă îl strângi în mână și este tare, înseamnă că este crud. Verifică și codița fructului – dacă se desprinde cu ușurință, înseamnă că avocado este copt.

Cu toate acestea, dacă nu ai găsit în comerț fructul deja copt, poți să îl coci la tine acasă. În primul rând, nu trebuie să îl pui în frigider. Lasă-l în coșul cu fructe, iar acesta se va coace în cel mult opt zile. Ca să grăbești procesul de coacere, poți să îl pui într-o pungă de hârtie, alături de un măr sau/și o banană, fără să o închizi complet. Etilena eliberată de acestea va grăbi coacerea fructului de avocado.

 Uite cum trebuie să cureți un avocado:

Cum cureti un avocado

  • taie fructul de avocado pe jumătate, astfel încât sâmburele să rămână intact;
  • înfige lama cuțitului în sâmbure și trage-l ușor înapoi ca să îl scoți;
  • cu ajutorul unei linguri; desprinde ușor pulpa de coajă. Dacă pulpa este moale, o poți sfărâma direct într-un bol.

Uite câteva idei de mic dejun sănătos și delicios pentru inspirație:

Scrambled eggs cu avocado

Scrambled eggs

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 1 lingură de iaurt sau smântână
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 1 avocado copt, de mărime medie
  • 1 roșie
  • brânză cheddar

Mod de preparare:

Taie miezul de avocado și roșia în cubulețe. Pune tigaia pe foc și toarnă o lingură de ulei. După ce s-a încins uleiul, sparge cele două ouă direct în tigaie și amestecă încontinuu. Când sunt aproape gata, adaugă iaurtul sau smântâna și amestecă. La final, adaugă cubulețele de roșii și avocado și mai lasă câteva secunde la foc mic. Condimentează cu sare și piper după gust și rade brânza cheddar deasupra.

Toast cu avocado și ou poșat

Toast cu avocado si ou posat

Ingrediente:

  • 2 felii de pâine proaspătă integrală
  • 2 avocado
  • 2 ouă
  • 2 linguri de oțet
  • sare
  • zeamă de lămâie
  • ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare:

Prepară mai întâi oul fiert. Pune apa la fiert într-un vas încăpător (de cel puțin 1.5 litri) și adaugă 2 linguri de oțet (acesta împiedică albușul să se separe de gălbenuș). Când apa ajunge la punctul de fierbere, înainte să clocotească (încep să apară bule mici), poți sparge cele două ouă și să le dai drumul în apă. Lasă-le să fiarbă pentru fix patru minute, fără să le atingi. În cazul în care acestea se lipesc, mișcă ușor fundul vasului. Când au fiert, le poți scoate din apă.

Într-un bol mediu, zdrobește miezul celor două fructe de avocado cu ajutorul unei furculițe. Adaugă sare și puțină zeamă de lămâie și continuă să amesteci. Întinde un strat generos din pasta de avocado pe cele două felii de pâine și adaugă pe fiecare câte un ou. Stropește cu puțin ulei de măsline și servește.

Omletă cu roșii, brânză și avocado

Omleta cu avocado

Ingrediente:

  • 4 ouă de prepeliță
  • brânză de capră sfărâmicioasă
  • 1 avocado de mărime medie, bine copt
  • 1 roșie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • busuioc
  • sare de mare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Bate bine ouăle până se omogenizează, apoi adaugă brânza de capră și continuă să amesteci. Taie miezul de avocado și roșia în cubulețe și adaugă-le în compoziție. Condimentează după gust cu sare și piper.

Pune tigaia de foc, adaugă o lingură de ulei și lasă să se încingă puțin. Toarnă apoi compoziția omletei, acoperă tigaia cu un capac și lasă să se gătească. Atunci când este gata, pune omleta pe o farfurie și decorează cu câteva frunze de busuioc.

Sursa: philips ro

Print Friendly, PDF & Email
Citeste mai mult
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate