Connect with us
Descarcă aplicația

IDEI DECO

Cum să creezi o atmosferă super primitoare la tine acasă cu ajutorul texturilor

Publicat cu

pe

Texturile influenţează semnificativ atmosfera unui spaţiu şi ajută la personalizarea lui funcție de gusturile şi nevoile celor care locuiesc acolo. De la accesoriile metalice cu aspect nefinisat şi suprafaţa rugoasă din amenajările industriale, la texturile diafane ale textilelor subţiri, ai de ales între o mulţime de obiecte care pot face diferenţa în casa ta. Important este să găseşți echilibrul cromatic şi modul cel mai armonios de a le alătura.

să-ţi uşurăm treaba, am întrebat patru designeri și arhitecți care e treaba cu texturile, și uite ce ne-au răspuns.

1. Cum introduci texturile în amenajare?

Arhitecta Alexandra Năstase crede că texturile aduc acea atmosferă care defineşte conceptul şi unifică fiecare spaţiu, iar ele pot fi introduse cu ajutorul materialelor textile, al lavabilelor deorative de pe pereţi, prin fladerul lemnelor sau chiar şi cu tablouri.

Texturile din amenajarea creată de Jooca Studio completează stilul ales de arhitecţi

„Important este să porneşți de la un plan bine stabilit şi să ştii care sunt texturile şi unde le vei aşeza, înainte să le cumperi. Un alt criteriu de care trebuie să ţii cont este proporţia lor: care fi protagonista? De ce ai ales acea opţiune? Ce obiecte acoperi ea şi cum schimba asta atmosfera? Spre exemplu, dacă textura dominantă din bucătărie este metalul, încăperea căpăta un aer industrial, de restaurant. Materialele naturale te vor direcţiona spre un stil boho. Fronturile lucioase schiţează un stil elegant. Iar dantela e o textură grozavă pentru a realiza o cameră shabby chic”, spune arhitecta. Așadar, texturile te vor ajuta să conturezi atmosfera pe care ți-o doreșți în fiecare cameră.

2. Care e criteriul după care le alegi?

Primul pas în amenajare este stabilirea obiectelor şi dimensiunilor lor, plus poziţionarea lor în spaţiu, preferabil într-un plan 2D care să-ţi ofere perspectivă. După ce ai fixat acest pas, e timpul să te gândeşți la textura obiectelor. Alege-o atât în funcţie de aspect, cât şi de funcţionalitate. O gresie lucioasă ar putea fi prea alunecoasă pentru baie. O pătură băţoasă ar putea fi greu de folosit.

Amenajarea Gabrielei Borlescu se foloseşte atât de texturi, cât şi de forme şi dimensiuni pentru a-şi asigurară memorabilitatea

Textura, după părerea mea, vine în completarea culorii, pe lângă formă şi stil. Nu trebuie ignorată atunci când vrei să îţi redecorezi casa, mai ales dacă abordezi un stil minimalist, scandinav sau dacă foloseşți o schemă cromatică monocromă”, explică arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design.

Ea completează că totul e palpabil acasă, aşa că trebuie să iei în calcul textura pentru fiecare produs pe care îl introduci în amenajare. De aceea, dacă ai posibilitatea să vizitezi showroomul înainte să dai comanda online, s-ar putea să fie o idee salvatoare.

3. Cum eviţi haosul?

Gabriela atrage atenţia că atunci când vrei să introduci absolut totul într-o singură amenajare (mai multe culori metalice, plastic, catifea, blană), s-ar putea rezultatul să fie un pic kitschos. să eviţi haosul, ea te sfătuieşte să te rezumi la trei-patru texturi cel mult în fiecare încăpere. Iar acestea să se regăsească în toate camerele, să păstrezi unitatea stilistică.

Arhitecta Alexandra Năstase atrage atenţia asupra proporţiilor. Nici soluţia unei singure texturi într-o cantitate excesivă nu e o idee bună. Dacă alegi o textură puternică pentru a scoate un obiect sau o zonă în evidenţă este de preferat să rămână doar în acel punct. Nu împrăştia textura şi imprimeul covorului de zebră în toată casa.

Când totul pleacă de la un concept şi nu cumperi produse alandala, şansele texturile alăturate să se armonizeze sunt maxime. Proiect Jooca Studio „Se poate ajunge la haos şi când combinăm texturi din sezoane diferite. Se pierde armonia. Trecerea de la un sezon la altul ne schimbă starea de spirit, căutam activităţi care să fie în ton cu anotimpul şi ne dorim să avem un mediu plăcut şi confortabil în care să ne simţim bine”, completează designerul de interior Mihaela Bănică de la Deer Home. Aşa că recomandarea ei este să renunţi la accesoriile din blană pufoasă în timpul verii, să expui mai puţine decoraţiuni viu colorate şi lucioase iarna şi să te adaptezi sezonului atât cromatic, cât şi din punctul de vedere al texturii.

4. Ce combinaţii merg mai bine?

Arhitecta de la Gabrielle Interior Design crede că poţi lua exemplu natura. Cum se alătură texturile acolo? Modelul naturii e un punct de plecare bun. Selecţiile de materiale naturale merg mână în mână, de exemplu: inul sau bumbacul alături de lemn sau plută, accentuate de elemente mici aurii, sticlă transparentă alături de alte materiale fluide, tip voal, conturate de elemente contrastante cum ar fi lemnul negru sau metalul negru.

Canapeaua tapiţată aleasă de echipa Jooca Studio se îmbină echilibrat cu textura metalică a măsuţei de cafea „Personal, eu prefer combinaţiile dintre dur şi cald. Într-un spaţiu industrial, în care predomină materialele şi culorile reci precum metalul, negrul şi griurile, îmi place să introduc câteva elemente calde, precum un obiect tapiţat în catifea sau accente de culori mai calde”, spune arhitecta Alexandra Năstase.

5. Ce trebuie să eviţi?

Din punct de vedere funcţional, trebuie să ţii cont de frecvenţa şi modul de utilizare al fiecărui obiect. Designerul Mihaela Bănică povesteşte despre o experienţă personală legată de o canapea care arăta grozav, dar care s-a dovedit a fi dintr-un material total nepotrivit. Efectul electrostatic era atât de puternic, încât şi pisica o evita. Ea recomandă să elimini materialele din plastic ce dau această senzaţie.

Există şi texturi demodate, care dau un aspect tern casei. Arhitecta Camelia Vieru de la Interiorist nu aplică niciodată mochetă sau linoleum în spaţiile rezidenţiale, pentru că dincolo de dezavantajele funcţionale, textura acestora nu dă bine cu multe elemente moderne.

Arhitecta Alexandra Năstase atrage atenţia că nu există totuşi o reţetă universală. Materialul care nu se integrează în proiectul actual poate fi alegerea potrivită în următorul. Important este să rămâi deschis la opţiuni şi să testezi.

Texturile preferate ale designerilor

1.Alexandra Năstase

Metalul contrastant este unul dintre elementele preferate ale Alexandrei Arhitecta apreciază textura metalului introdusă şi contrast în diferite amenajări, oglinzile sau sticlele fumurii, cuprul şi bronzul.

2. Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design

Inul este textura preferată a Gabrielei Borlescu „Sunt atrasă de în, pentru că fluiditatea lui mi se pare relaxantă, îmi oferă o stare de bine şi mă proiectează într-un peisaj idilic. şi cum într-o junglă urbană îmi aduc propria oază de linişte, amintirea unui câmp cu maci sau casa de vacanţă boemă de la malul mării”, povesteşte ea.

3. Camelia Vieru de la Interiorist

Furnirul este prima opţiune a Cameliei la capitolul finisaje Prima opţiune pentru ea este furnirul. Menţionează că în urmă cu ceva timp era atrasă foarte mult de un design minimalist, cu elemente reci, de metal, sticlă şi piatră. În ultimii ani, a ajuns să aprecieze lemnul, velurul, vâscoza, materiale naturale care te invită să le atingi.

4. Mihaela Bănica de la Deer Home

Mihaela se orientează spre materiale naturale, inclusiv lână Pe lângă în, alegerea comună cu Gabriela Borlescu, designerul de interior se orientează şi spre alte texturi naturale: bumbacul, borangicul, lâna, cânepa, vâscoza. Dar şi pânza topită. „Le-aş alege oricând în amenajările de interior. Îmbie la confort şi la întoarcerea către natură. Au o greutate fluidă, culori pastelate. Sunt ideale pentru decoraţiuni interioare de tip draperii, tapiţerii şi obiecte de design textil. Aş recomanda aici cu drag producătorul român de ţesături Pânză topită DeFlorian”, încheie ea.

Sursa lovedeco ro

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate