A venit vara si temperaturile vor fi din ce in ce mai ridicate. Ne va fi foarte cald iar acest lucru ne va transforma in niste personaje morocanoase si orice mic amanunt ne va putea scoate din sarite. Din fericire, un nou studiu sugereaza ca atunci cand ne racorim cu un pahar de apa rece sau gheata devenim mai intelegatori.
Studiul a analizat capacitatea temperaturii de a influenta tendinta unei persoane de a privi din perspectiva celuilalt. Rezultatele au sugerat ca temperaturile scazute ne fac mai vulnerabili la un astfel de comportament.
Coordonatorul studiului, Claudia Sassenrath, sustine ca unul dintre elementele importante care ne influenteaza sa privim din perspectiva celuilalt este „ancorarea egocentrica” sau tendinta de a ramane „blocat” in propria parere partinitoare.
„Atunci cand incercam sa deducem sau sa intelegem din perspectiva celuilalt, ne intrebam «Cum m-as simti eu si ce as gandi in aceasta situatie?»”, a explicat Sassenrathm de la Universitatea din Ulm, Germania. Este foarte important sa reducem ancorarea egocentrica, pentru a putea adopta punctul de vedere al celuilalt. Aici intervine apa rece.
Cercetatorii au realizat doua experimente. In primul, 81 de participanti au primit o cana de hartie care continea fie apa rece (cu o temperatura de 20 de grade Celsius), fie apa calduta (40 de grade Celsius). Apoi, toti participantii au fost intrebati cu privire la forma canii, trasaturile, designul si functiile acesteia, pentru a li se distrage atentia de la temperatura apei. Dupa „evaluarea produsului”, participantii au aruncat cana iar cercetatorii le-au sugerat sa citeasca trei povestiri scurte legate de un personaj fictiv implicat in diferite situatii. In una dintre povestiri, un barbat era incurajat de prietenii sai sa vada un film excelent. Totusi, cand el a vazut filmul, nu a fost foarte impresionat. Cu toate acestea, el a scris un e-mail in care le povestea prietenilor cat de mult i-a placut filmul. La sfarsitul povestirii, participantii au fost intrebati daca considerau ca omul din poveste glumea sau nu si cum vor interpreta prietenii lui e-mailul. Participantii care tinusera in maini cana cu apa rece au avut tendinta de a se pune in locul prietenilor care citisera e-mailul, crezand ca barbatului chiar i-a placut filmul, desi ei tocmai aflasera adevarata reactie a lui. In schimb, participantii care au avut cani cu apa calda au presupus ca prietenii isi vor da seama ca barbatul glumea.
In cel de-al doilea experiment, participantii au fost impartiti iar in doua grupuri: unul care a primit cani cu apa rece si un altul in care participantii au tinut in maini cani cu apa calda. Dupa „evaluarea” canii, ei au citit o poveste legata de o fata care pierduse un obiect si nu mai reusea sa il gaseasca. Cei care primisera apa rece, tindeau sa se puna in locul fetei, intelegand ca ea nu cunostea locul in care se afla obiectul.
In urma experimentelor, Sassenrath a concluzionat ca expunerea la temperaturi scazute reduce influenta ancorarii egocentrice, determinandu-i pe oameni sa priveasca din perspectiva celuilalt.
Studii anterioare au sugerat ca atunci cand percepem corpuri reci punem un fel de „distanta sociala” intre noi si ceilalti, insa motivul din spatele acestei teorii nu a fost inteles complet. Acum, in schimb, noul studiu sugereaza ca sentimentul de distantare pe care ni-l induc bauturile reci ne incurajeaza sa „lasam garda jos” si sa privim din perspectiva celuilalt, cu scopul de a ne apropia de el.
Sursa: NBC News